Valpolicella - Amarone och Ripassos hem!
Älskar du intensiva och kraftfulla viner? Då är Valpolicella-vin bara saken för dig!
Valpolicella är området där de två kända vintyperna Amarone och Ripasso kommer ifrån. Även om de kommer från samma område finns det fortfarande stora skillnader.
Amarone della Valpolicella tillverkas på Appasimento-metoden, vilket innebär att druvorna torkas innan saften pressas ut ur dem. När druvorna därefter pressas kommer det inte så mycket juice ut ur dem. Men det gör Amarone della Valpolicella till ett mycket kraftfullt, sött men torrt vin.
Valpolicella Ripasso är sedan tillverkad av "resterna" från Amarone. När du är klar med produktionen av Amarone sitter du kvar med druvvasen. Valpolicella Ripasso görs helt enkelt genom att hälla ett ungt och friskt rött vin genom druvvasen. Detta skapar ett mycket lättare och yngre vin.
Valpolicella Ripasso kallas därför av vissa en Mini-amarone, och smaken är lite lik, men är fortfarande något annorlunda när det gäller intensitet, frukt och särskilt hög alkohol.
Naturligtvis tillverkas även andra typer av vin i Valpolicella än bara Ripasso och Amarone. Dessa kallas ofta helt enkelt Valpolicella, Valpolicella Superiore eller Valpolicella Classico.
Utforska vårt stora urval av Valpolicella-viner och hitta din egen favorit!