Alsace vin - Gillar du aromatiska, fylliga och unika viner från Alsace? Då har du kommit till rätt ställe!
Alsace är främst känt som en vitvinregion i östra Frankrike vid floden Rhen och gränsar till Tyskland, vilket också gör gott vin på ungefär samma druvor. Vin från Alsace skiljer sig dock mycket från vinerna från Tyskland.
Vitt vin från Alsace är vanligtvis torrare och mognare än de tyska på grund av ett något varmare klimat trots att fälten är mycket nordliga. Det ger också vinerna från Alsace mer kropp och mer fyllning, medan de ofta är mer aromatiska i arom än de tyska, där tyskarna vanligtvis är mer krispiga och fräscha!
Alsace tillverkar i princip bara vin från 7 olika druvsorter, som ofta kallas "de 7 ädla druvsorterna". De 7 olika druvorna är Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat, Sylvaner och Pinot Noir, varav de tre första är de mest kända och populära bland Alsace-vinerna!
Riesling från Alsace är många saker. De kan vara både "fräscha och krispiga" och "fylligare och sötare". Den fräscha och krispiga Riesling från Alsace passar riktigt bra med olika fiskrätter, medan de lite fylligare kan användas till kryddiga och asiatiska rätter.
Alsace Pinot Gris är typiskt lätt aromatisk och blommig i arom och är ofta ett medelstort till fylligt och kryddigt vin. Alsace Pinot Gris producerar vanligtvis smakämnen av äpple, päronstenfrukter, söta kryddor och ibland lite rök.
Gewürztraminer från Alsace är kryddig och aromatisk. Det är definitivt en av de lättast kända druvorna i världen och antingen älskar du det helt eller så kan du inte klara den mycket unika stilen. Gewurztraminer är perfekt för asiatiska och kryddiga rätter, men kan också användas för starka och åldrade ostar.
Utforska vårt stora urval av Alsace-vin och hitta din egen favorit!