Om produkten
Om du är i Alsace måste du ta itu med den alltid kryddiga, extravagant tropiska och blommiga Gewurztraminern – här i en halvtorr, fyllig och välbalanserad cuvée från alltid underbara Paul Kubler.
De mellan 15 och 40 år gamla vinstockarna, som ligger till grund för det karismatiska vinet, växer alla på sydost- och sydvänd jord med löss över kalksten och rosa sandsten i jorden. Goda dräneringsförhållanden med andra ord, och det är en viktig förutsättning för att vinstockens rötter ska kunna hitta vatten långt under ytan under alla tider på året och därmed göra de bästa druvorna man kan tänka sig – även i perioder av torka!
I september månad skördas varje klase med de bara nävarna innan de utsätts för en försiktig pressning i vingården i hela 5 timmar för att förhindra onödig utvinning av bitterämnen. Jäsningen sker vid låga temperaturer i en tank av rostfritt stål, varefter vinet lagras på jästfällningen, det vill säga de sedimenterade jästresterna eller det som kallas "sur-lie" på franska och på vinspråk för att öka fylligheten och nyansen av arom tills buteljering följande sommar.
Aromprofilen i det färdiga vinet slutar alltså som en överdådig hälsning från varma länder i form av saftiga stenfrukter (litchi, aprikos, persika), tropiska frukter (mango, passionsfrukt) samt rosenblad och apelsinblommor, som dras åt av en kvist citronskal och ramas in i livliga kryddor.
På tungan har vinet en fyllig, stark och lätt oljig struktur som med 25 g/l restsocker balanserar på gränsen mellan halvtorrt och halvsött. Syrehalten i Gewurtztraminer är naturligt låg, men vad det är bidrar till detta vin med en salt, mineralisk och elegant munkänsla, som tillsammans med ett kontrollerat tanniskt "grepp" levererar ett vin i balans utan att dess vikt övermäktigas.
Alltså en cuvée full av volym, men krispig och smältbar på samma gång.
Gewurztraminer i den här stilen kan lätt förföra dig och få tankarna att vandra utan några andra tillbehör än sig själv.
Samtidigt är det ett karismatiskt matvin som trivs bäst med utomordentligt rika, intensivt smaksatta eller kryddiga rätter, t.ex. dramatiskt stark ost (t.ex. Münster), matad foie gras, fläsk med surkål, löksoppa eller senapsfylld croque monsieur och korv! Alternativt kan du titta bort från den europeiska komfortzonen med en kimchifylld omelett och kryddig kyckling i marockansk stil.