Louis Latour, Meursault 2021

1,099.00 kr.
customer-list-add

Louis Latour, Meursault 2021

Louis Latour, Meursault 2021

Om produkten

Textboksklassiker Meursault från Louis Latours över 30 år gamla vinrankor i hjärtat av Meursault, där en jord av krita och marmel är en utmärkt kombination för de blomstrande Chardonnay-druvorna på denna egen tidiga mogning. Här är alltså alltid bra med intensitet och fetthet från frukten, och denna Meursault är därför både fermenterad och lagrad ca. Tio månader i medelrostade ekfat (15% nya), där den har genomgått malolaktisk jäsning innan den tappades i augusti 2017.

Från glaset kommer en överdådig arom med nyanser av smör, vanilj, hasselnöt, citrus och gula blommor. Smaken kombinerar Meursaults klassiska fet frukt med en knivskarp fruktsyra och en mjuk mineral eftersmak som gör den övergripande upplevelsen balanserad och perfekt.

Vi rekommenderar servering vid 11-13 grader, helst i sällskap med t.ex. grillad hummer, stekt fisk, lätt kött eller fasta ostar som comté och beaufort. Vinet kommer att utveckla ytterligare komplexitet under de kommande tio åren.

Serving tips

Fisk på grillen
Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Ljust kött
Skaldjur

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).

Orange viner

Fet & fyllig
Viner med en mjuk och krämig munkänsla och överdådig stil där syran är låg och friskheten sekundär. Fet, krämig, vulgär, tropisk och mogen i stilen. Servera vinerna med fisk- och fjäderfärätter med grädde/smörbaserade såser. Orange viner kommer vanligtvis från vinområden med mycket sol och värme.
Aromer Ananas, mango, banan, persikor, mandariner, gula äpplen, citroner, majs, vanilj, kokos, smör och yoghurt.
Vinområden Kalifornien, Australien, Syditalien och Spanien.
Druvor & typer Chardonnay, malvasia och viognier.