När lammstekens smakrika och mörka kött är väl kryddat med till exempel rosmarin och vitlök, då kan du tillåta dig att servera några av de kraftigaste vinerna till menyn. Men de många olika lammbitarna ger dig många möjligheter att välja ett stort urval av vin som passar utmärkt till.
Den klassiska tillagningen av lammlår med rikligt med vitlök, rosmarin och timjan, nästan skriker efter starka, välkryddade röda viner. Medelhavskryddorna finner man exempelvis i vinerna från Rhône i södra Frankrike. Men även längre söderut i Rousillon och över gränsen i spanska Priorat hittar vi fantastiska lammviner – liksom de australiensiska Shiraz-rödvinerna är en utmärkt matchning.
Och när vi vistas i Spanien är de starka, fatlagrade Reserva-vinerna från Rioja och Ribera del Duero bra val till lammsteken , även om den får lite heta kryddor med inspiration från Nordafrika.
De mer eleganta lammrätterna – lammfilé, lammkrona och culotte passar perfekt till klassiska röda viner från Bordeaux. Både Medoc och St.-Emilion kan ge det perfekta vinet till lamm om tillbehören är eleganta och klassiska – tänk Pommes Anna och Sauce Espagnole.