Älskar du också champagne, så välkommen till vårt exklusiva urval av de bästa champagnerna! Oavsett om du beställer online eller i någon av våra butiker får du samma höga kvalitet och prisgaranti. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor om champagne, så hjälper vi dig att hitta den perfekta flaskan för dig.
Är du ute efter en fin champagne som går i linje med dina preferenser? Föredrar du torr champagne eller söt champagne?
Vi har ett brett sortiment av fin champagne från världens största och erkända producenter. Bl.a. Moët & Chandon, Bollinger, Louis Roederer, Dom Perignon och Deutz Champagne.
Är du ute efter en specifik champagne som du inte hittar i vårt sortiment? Då är du alltid välkommen att kontakta oss på info@vildmedvin.se så ska vi se över möjligheten att beställa hem champagnen du söker.
Du kan bl.a. hitta Cristal champagne, Moet champagne, Bollinger champagne och Taittinger champagne i vårt sortiment. Om man vill öppna champagneflaskan på ett snabbt och stilfullt sätt har vi även en champagne sabel tillgänglig.
Till dig som gärna vill veta mer champagnes ursprung, hållbarhet och varianter, så har vi besvarat alla dina frågor nedan. Om du har fler frågor om champagne så kan du alltid kontakta oss så hjälper våra experter dig.
Champagne är världens mest kända mousserande vin från franska distriktet Champagne. Champagne är något fylligare än många andra mousserande viner och kännetecknas av sina små och många bubblor. Det mousserande vinet görs på tre olika druvsorter, två blå och en grön. Champagne görs främst på Pinot noir och Pinot Meunier samt den gröna druvan Chardonnay. Andra gröna druvor som är tillåtna men som används ytterst sällan är Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc samt Pinot Gris. .
För att ett mousserande vin ska få kallas för Champagne måste vinet produceras på druvor i vindistriktet Champagne i nordöstra Frankrike. Champagne kommer helt enkelt bara från Champagne. Regionen har ett svalt klimat och kritrik jordmåne som bidrar till karaktäristiskt mousserande vin med speciell mineralkaraktär och tydlig syra.
Det är inte enbart placeringen av produktionen som är ett krav för att det mousserande vinet ska få kalla sig för champagne. Frankrike har även stränga regler för själva tillverkningen. Vid champagnetillverkningen ska en speciell metod användas, så kallad Méthode Champenoise, som är en traditionell fransk process som används för att skapa bubblor i vinet. Processen kallas även för Champagnemetoden. Bubblorna i champagnen blir till när vinet ligger på sin andra jästfällning gjord på jäst och socker. Koldioxid bildas genom jäsningen som i sin tur omvandlas till kolsyra (bubblor). Metoden används världen över, men då vinerna inte kommer från Champagne får de istället kallas för mousserande vin och inte för champagne. För att vinet ska bli till champagne måste vinet, enligt vinlagen, lagras i minst 15 månader varav 12 månader på jästfällningen. Dock ska årgångsbetecknad champagne lagras i minst 36 månader. Det är fin champagne när den är som bäst!
All champagne är lika torra efter lagringen, men det är vanligt att man tillsätter en viss mängd söt vätska som reglerar champagnens sockerhalt och mjuka smak. Denna sockertillsättning kallas för dosage. Champagne kan variera från att vara riktigt sött till helt torrt. Sockerhalten varierar och likaså varianterna.
- Doux - Söt champagne. Den sötaste champagnen som finns tillgänglig.
- Demi Sec - Halvtorr champagne. Sötare än torr.
- Sec - Torr champagne. Klassas som något söt champagne som är tillverkad av druvor från olika vinstockar.
- Extra dry - Extra torr. Sötare än brut och därför inte lika torr.
- Brut - Nästan helt torr.
- Extra brut - Helt torr.
- Brut nature - Även kallat “Non dosage” eller “Brut 100%” då inget socker tillsätts.
- Standardchampagne. Även kallad non vintage champagne. Husets enklaste champagne som är gjorda på druvor från flera olika årgångar.
- Årgångschampagne. Även kallat vintage champagne. Framställs med druvor från samma årgång. Årgångschampagne måste lagras i minst 3 år.
- Prestige champagne. Även kallat prestige cuvée champagne. Champagnehusets dyraste champagne och många gånger den bästa. Exempel på prestigechampagne är Dom Pérignon från Moët & Chandon och La Grande Année från Bollinger.
- Rosé champagne. Här blandas pigment in från de blåa druvorna för att få den rosalätta färgen.
- Blanc de blancs. Champagne som tillverkas med endast chardonnay druvor.
- Blanc de noirs. Champagne som tillverkas med endast pinot noir druvor och/eller pinot meunier druvor.
En öppnad champagne flaska håller i normalt sett i 1-3 dagar i kylskåp, om flaskan försluts. Om det är en mindre mängd champagne kvar i flaskan håller den kortare tid då vinet oxiderar snabbare.
De flesta champagner kan lagras i flera år. Många gånger säger man att fin champagne blir finare efter 1-2 års lagring. De finare och dyrare champagnerna, dvs prestige och vintage champagne kan lagras i flera årtionden om de förvaras mörkt, svalt och utan temperaturskillnader.
Passande tilltugg till champagne kan exempelvis vara jordgubbar eller salta snacks. Vad äter man till champagne? Andra populära tilltugg är toast skagen och potatischips med löjrom. Torr champagne kan serveras till förrätten eller tilltugget medan söt champagne kan med fördel drickas till desserter. Många gånger gifter sig torr champagne, som har lite sötma, med salta alternativ.
En flaska champagne på 750 ml beräknas innehålla 6-7 glas.
Om man serverar 6 glas på en flaska champagne är det 12 cl per glas.