De flesta väljer att servera vitt vin när menyn består av fisk eller annat gott från havet. Men det finns många olika vägar till rätt vin och det handlar både om vilken fisk, tillagningen och tillbehören och även om vitt vin är självklart så finns det alternativ inom mousserande vin, sherry och rödvin.
De olika fiskarna kompletteras av olika viner och det lönar sig väl att hitta rätt vin till sin fiskmeny om middagen ska upp på en högre nivå.
I allmänhet delar vi in fisken i den ljusa, vita fisken och den mörkare feta fisken. I den första är det rödspätta, torsk och liknande medan den andra gruppen är tonfisk, lax och sill mm. Som en tumregel passar de lätta och fräscha vinerna bäst till den vita fisken, det kan vara riesling, pinot gris, grüner veltliner och sauvignon blanc, där fräschör och elegans passar bra till den delikata fisken. Det är också ofta viner som inte har lagrats på fat och det passar bra till de försiktiga tillagningarna, där det inte blir för mycket stekskorpa på fisken.
Om menyn däremot är till exempel en bit grillad lax, så ska vinet ha lite mer djup och kropp och gärna lite fatlagring, där de rostade fatnoterna matchar stekskorpan. Tänk då på chardonnay, både från Bourgogne och Kalifornien, eller vita viner från Rhône eller Spanien där rik frukt dominerar.
Det är också alltid viktigt att bedöma tillbehören - ska en bit vit fisk vara i en stark reducerad sås eller få sällskap av grädde, då ska vinet ha mer fyllighet och omvänt kan rå tonfisktatar passa bättre till ett fräschare och mer aromatiskt vitt vin. Till sist men inte minst kan den övergripande tallriken ha så mycket punch och smak med både stekskorpa och starkare tillbehör att en god rosé eller till exempel en lätt pinot noir blir det bästa valet.