Fågel kan vara både ljust och mörkt i köttet, men generellt rekommenderar vi att du serverar ett vin som inte är alltför dominerande när du ska njuta av rätter med fågel. Oftast är fjäderfäköttet magert och inte för starkt i smaken, så viner med en för stark och våldsam profil dränker ofta smaknyanserna.
Ett starkt vitt vin, rosévin eller lätt rött vin passar väldigt bra till fågel, så länge det inte innehåller för mycket kryddiga inslag och tannin – eller är för koncentrerat. Tar man dessutom hänsyn till både tillagning och tillbehör blir det lite lättare att hitta rätt vin. Om du väljer det magra skivorna och tetillbehören inte är för tunga, är ett vitt vin ofta det bästa alternativet. Det kan vara både riesling och grüner veltliner i bra kvalitet – eller en chardonnay i den friska och inte alltför fatlagrade stilen, t ex Chablis. Om det däremot är lite mer smak i tillbehöret och om fågeln kommer på grillen, välj då ett starkare vin, både vitt och rött, till exempel fatlagrad Chardonnay eller Pinot Noir. Om tillbehöret är ännu mer smakrikt, med tomater, rustika grönsaker och örter, så är vinerna från Rhône ett självklart val. Det gäller även de mörka fjäderfän som anka och fasan och om det inte är precis julmat – så passar pinot noir även till fågelvilt, där det ömtåliga mörka köttet passar till vinets ljusa kryddor.
Undvik de fylliga röda vinerna som cabernet sauvignon, merlot och malbec.