Om produkten
'Quant a soi' - att stå ensam - är mottot för familjen Vinding-Diers från åren i Frankrike, där den ännu halvunge Peter stack ut och ofta stod ensam med sina ambitioner att skapa förstklassigt vin och ta hand om av miljön samtidigt. På samma sätt är detta vin också en singel; Vindings enda vin gjort på kombinationen Syrah och Cabernet Franc utan att mjukgöra Merlot att lägga emellan – och dessutom det enda som gjorts helt utan tillsats av svavel.
Mer exakt består Quant a Soi av 72 % Syrah och 28 % Cabernet Franc från en kombination av hans två bästa fält, som båda består av vulkanisk jord med tillsatta fossiler från ett uråldrigt korallrev. Druvorna är handskördade, delvis avstjälkade i vingården, vildjästa och slutligen lagrade i 9 månader på lätt använda fat från Pomerol. Vid inget tillfälle tillsätts sulift, inte ens under buteljering, och Qant a Soi står därmed som det renaste tänkbara avtrycket av Montecarrubos terroir.
Det färdiga vinet har en elegant men ändå intensiv doft av viol, björnbär, körsbär, nymald vitpeppar, tomatstjälkar, pepparrot, samt subtila vaniljtoner och inslag av tobak från fatet. På tungan är vinet fantastiskt elegant och samtidigt djupt och strukturerat. Den har en otrolig balans i den komplexa eftersmaken, där framförallt den mjuka, saftiga frukten och den örtiga touchen från Cabernet Franc håller sig envist.
Quant a Soi kan användas till nästan alla sorters stekt eller bräserat kött – inte minst vilt med en tjock sås. Prova även med grillade grönsaker - t.ex. kål, paprika, paprikamarinerad aubergine, där de glödande kolens karaktär lyfter fram underbara aspekter i vinet.