Nötkött är starkt, smakrikt och intensivt och serveras ofta med mustiga såser och garnering. Köttet kan vara både magert och fett men gemensamt är den starka strukturen och smaken hos kött och umami. Ju mer smak det är i maten desto mer ska det vara i vinet.
Tillagat nötkött passar därför bra till de kraftfulla och strukturerade röda vinerna som kombinerar solmogen frukt, tannin och syra. Det är druvor som cabernet sauvignon, merlot och malbec som glänser till en god bit nötkött.
Röda viner med starka tanniner passar bra till de proteiner som dominerar i mörkt kött. Välj därför till exempel en Cabernet Sauvignon eller annat kraftfullt vin till din grillade biff. Tänk också gärna bortom huvudelementet i rätten. Serverar du din biff med hemgjord bearnaise med citron och dragon och en grönsallad med vinägrett så är rätten plötsligt syrligare och det måste återspeglas i vinet.
Ingenting är så klassiskt och visar på gott hantverk som den perfekt tillagade biffen. Oavsett om du är inne på den helt 'rare' versionen eller om du balanserar mer mellan 'medium' till 'medium rare' är det viktigt att hitta ett vin med en kraftfull smak. En god biff kommer ofta med en rejäl fettkant eller marmorering, som tål ett garvsyrat och syrligt vin som Barolo.
Om du tillhör den typ som föredrar att äta din biff rå, hackad eller skrapad – kom då ihåg att smaken i tartar är annorlunda än när köttet tillagas, detta ska också återspeglas i valet av vin. Rätten finns både i en wokad variant med mycket örter, krispiga potatischips och majonnäs men även i en mer förenklad variant där det råa nötköttet eller kalvköttet omges av en krämig äggula och tillsatt kant och förfining från rå lök och kapris. Njut av din nyskurna tartar med ett glas Beaujolais som med sin friska och eleganta syra kommer att passa de rika tonerna i tataren bra. En rätt som tartar, som tenderar att vara lite fräsch i uttrycket, bör på sin väg ackompanjeras av ett vin med rikliga animaliska undertoner.