Vet du skillnaden mellan ekologisk och biodynamisk vinproduktion?
Inom organisk vinodling distanserar man sig från användningen av kemikalier på fältet och i vinet. Man arbetar utifrån filosofin om förebyggande snarare än behandling.
Man försöker förebygga sjukdomar på fältet genom att fokusera på t.ex. biologisk mångfald.
Biodynamisk vinodling bygger på Rudolf Steiners principer (1924) - världen är kosmiskt förbunden och vinstocken påverkas av elementen: jord, eld, luft och vatten.
Det är därför man arbetar i vingården baserat på en astrologisk kalender.
Fruktdagar (dagar som är bäst för skörd), rotdagar (dagar som är bäst för beskärning), bladdagar (dagar som är bäst för vattning) och blomdagar där vingården har paus.
Dessutom används speciellt gödselmedel i form av färg i en kohort som begravs i vingården.
Syftet är att stärka växtens eget immunsystem så att det kan motstå attacker