Vinding Montecarrubo, Il Piccolo Rosso Terre Siciliane 2022

449.00 kr.

Vinding Montecarrubo, Il Piccolo Rosso Terre Siciliane 2022

category label Eko

Vinding Montecarrubo, Il Piccolo Rosso Terre Siciliane 2022

Vår utvärdering

Den blommigt kryddade och ärksaftiga 'Il Piccolo' väcker minnen från norra Rhône på sitt alldeles egna, sicilianska sätt, som också fungerar som en bländande entrébiljett till Montecarrubos smakuniversum.

Om produkten

70 km från Vindings åkrar på Montecarrubo finns två åkrar på ren kalkstensjord som till övervägande del är planterade med Syrah. Med dessa druvor gör han denna ärksaftiga och från första sekund charmiga 'Il Piccolo' - ett vin vars kvalitet höjer sig mycket högre än vad namnet antyder.

Druvorna avstjälkas och får jäsa i vingården i cementkar, vilket kyler vinet och tar fram dess mest eleganta och blommiga aspekter. Efter jäsning och förlängd maceration hälls vinet på använda Troncai ekfat, där det genomgår malolaktisk jäsning och åldras i 9 månader innan det buteljeras.

Bara en kort bit från glaset accentueras 'il Piccolo' av inbjudande blommor - violer, syrener och diskreta liljor - med björnbär, blåbär, nymalen vitpeppar och vilda örter i lagren strax under. Den mycket saftiga, medelfylliga smaken har en fin intensitet, mogna tanniner och vackert integrerad, aptitretande syra, som tillsammans med den återhållsamma alkoholen ger vinet en fin balans och svalka.

Syrah som denna för med sig många minnen till norra Rhône, och ändå är det helt eget tack vare terroiren på denna kant av Sicilien när den hanteras av Peter Vinding-Diers virtuosa hand. Själva avnjuter vi den gärna till svarta oliver – gärna i tapenadform på tapasbrädan – samt till fågel, pizza eller långstekt lamm med rosmarin, vitlök och citron.

'Il Piccolo' kan också enkelt avnjutas på terrassen utan några större tillbehör. I alla fall rekommenderar vi att kyla ner den till mellan 13 och 16 grader. 

Njut av den inom 6-8 år från skördeåret.

Serving tips

Biff på grillen
Fjäderfä
Fjäderfä på grillen
Ljust kött
Mörkt kött

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.