Om produkten
70 km från Vindings åkrar på Montecarrubo finns två åkrar på ren kalkstensjord som till övervägande del är planterade med Syrah. Med dessa druvor gör han denna ärksaftiga och från första sekund charmiga 'Il Piccolo' - ett vin vars kvalitet höjer sig mycket högre än vad namnet antyder.
Druvorna avstjälkas och får jäsa i vingården i cementkar, vilket kyler vinet och tar fram dess mest eleganta och blommiga aspekter. Efter jäsning och förlängd maceration hälls vinet på använda Troncai ekfat, där det genomgår malolaktisk jäsning och åldras i 9 månader innan det buteljeras.
Bara en kort bit från glaset accentueras 'il Piccolo' av inbjudande blommor - violer, syrener och diskreta liljor - med björnbär, blåbär, nymalen vitpeppar och vilda örter i lagren strax under. Den mycket saftiga, medelfylliga smaken har en fin intensitet, mogna tanniner och vackert integrerad, aptitretande syra, som tillsammans med den återhållsamma alkoholen ger vinet en fin balans och svalka.
Syrah som denna för med sig många minnen till norra Rhône, och ändå är det helt eget tack vare terroiren på denna kant av Sicilien när den hanteras av Peter Vinding-Diers virtuosa hand. Själva avnjuter vi den gärna till svarta oliver – gärna i tapenadform på tapasbrädan – samt till fågel, pizza eller långstekt lamm med rosmarin, vitlök och citron.
'Il Piccolo' kan också enkelt avnjutas på terrassen utan några större tillbehör. I alla fall rekommenderar vi att kyla ner den till mellan 13 och 16 grader.
Njut av den inom 6-8 år från skördeåret.