Om produkten
ll Carrubo är gjord av 31% speciellt utvalda Syrah-vinstockar och dessutom 44% Merlot och 25 Cabernet Franc, vilket skickar upp den en nivå i intensitet och kropp jämfört med lillebrorsvinet 'Il Piccolo', som produceras på samma krit fält ca. 7 mil från Vindings vingård.
Druvorna är biodynamiskt odlade och manuellt skördade – och jästa i vineriet på druvornas vildjäst i öppna jäsningstankar, följt av 9 månaders lagring på lätt använda ekfat från Pomerol i Bordeaux. Under vägen dekanteras vinet flera gånger för att få bort sedimentet. Bortsett från det är den ganska ofiltrerad när den träffar flaskorna och just därifrån uppstår en del av den personlighetsfyllda vildhet som är Vindings signum.
I glaset är vinet mörkt och ändå helt klart rubinrött med en nästan lila kant som kommer att blekna med tiden. En djup björnbärs-, blåbärs- och svartvinbärsfrukt skjuter upp därifrån genom sitt blommande lager av syrener och liljor, som förutom animaliska toner av krokött också döljer kryddiga toner av krossad peppar, örter och paprika.
Smaken är rak, rik, fyllig, kraftfull men aldrig överväldigande. I eftersmaken är den samtidigt evigt saftig med en mästerlig lätthet som får det hela att verka så okomplicerat trots den stora komplexiteten.
Il Carrubo är ett underbart, gastronomiskt vin som med sin inneboende vildhet passar som hand i handske med just vilt – t.ex. viltfilé med viltsås och hasselbachpotatis – eller till paprikamarinerade fläskkotletter på grillen.
Vi föreslår att du njuter av den lätt kyld vid 15 och inte högre än 18 grader.