Det är faktiskt inte mer än 400 år sedan som Médoc-halvön mellan Atlanten och Gironde-floden användes på allvar för vinodling. Innan den tiden bestod halvön mest av skog i norr och träsk i söder. Omkring år 1600 blev människor medvetna om möjligheterna som lurar i denna öken. De stora träskmarkerna dränerades med hjälp av holländsk expertis och skogsområdena längs Gironde-floden röjdes.
Idag utgör den övre delen av triangeln Médoc AOC (populärt Bas-Médoc), medan distriktet, som ligger söderut men längre upp i floden, kallas Haut-Médoc AOC. Uppdelningen sker runt byn Saint-Seurin. På grund av läget vid havet är klimatet milt med varma vintrar och inte för varma somrar. Dessa förhållanden ger druvorna en lång växtperiod, en lång mognad och därmed massor av finess. Marken består huvudsakligen av grusbankar på en lerjord. Där gruset är djupt odlas Cabernet Sauvignon främst och ger ett kraftfullt och fylligt vin. Där den leriga och kalkrika jorden dominerar odlas Merlot, vilket tillför mer rundhet och finess. Härifrån kommer några av världens mest eftertraktade röda viner.
Även om det är slotten i Haut-Médoc AOC som ofta uppnår störst publicitet och berömmelse, hittar man även pärlor bland både klassificerade och så kallade "petits châteaux"-viner från norra Médoc AOC.