Mas Martinet, Clos Martinet Priorat 2016

699.00 kr.

Mas Martinet, Clos Martinet Priorat 2016

Mas Martinet, Clos Martinet Priorat 2016

Vår utvärdering

Utmärkt Priorat-vin från en toppproducent!

Om produkten

Det ödsliga, vilda och branta bergslandskapet i Katalonien höll på att glömmas när 4 vänner upptäckte möjligheten i slutet av 80-talet och gjorde Priorat till en kult. Biologen Jose Luis Perez var den som skapade vingården Clos Martinet. De andra var Rene Barbier med Clos Mogador, Carlos Pastrana med Clos de L'Obac och Alvaro Palacios med Clos Dofi.

Familjen Perez vinösa framtid är säkrad till den grad att José Luis dotter, Sara, har visat sig vara en av Spaniens största vintalanger. Hon har även bildat ett par med Rene Barbiers son Rene Jr. Detta gifta par har otaliga vinprojekt på gång runt om i Spanien. Hemmabanan är dock Priorat och för Sara finns vinvaggan kvar på Clos Martinet som hon idag har tagit över produktionsansvaret för. 

Den producerar ca. 3000 lådor på Mas Martinet från vingårdens 10 hektar vingårdar. Runt hälften av produktionen är 2:a vinet Martinet Bru. Åkrarna är planterade med; 45% Grenache, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 5% Syrah och 10% Carignan. Vinstilen är mycket stark och maskulin, hög alkohol, väl kompletterad av en kraftig dos ny ek, som det intensiva vinet suger upp i fin stil. Clos Martinet är kanske det mest "bordeauxliknande" av Priorat-vinerna, och samtidigt det mest hållbara. Denna vingård är en av Spaniens mest legendariska.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.