Corte Figaretto, Amarone Della Valpolicella Brolo del Figaretto 2019

499.00 kr.
customer-list-add

Corte Figaretto, Amarone Della Valpolicella Brolo del Figaretto 2019

Corte Figaretto, Amarone Della Valpolicella Brolo del Figaretto 2019

Vår utvärdering

En Amarone som gömmer sig runt de välkryddade klassiska sjudrätterna, och qua dess fräschör skapar också harmoni och glädje när det finns enkla serveringar av grillat eller stekt kött från oxe, lamm eller häst (om du kan hitta sådana) på menyn.

Om produkten

Corte Figaretto har återigen skapat en vacker Amarone som, som alltid, imponerar med sin frukt och, trots sin styrka, stora drickbarhet, och det var precis vad som saknades. För efter långa perioder med lite för mycket regn följde soligt och varmt väder från mitten av juli fram till skörden, vilket gynnade en optimal vegetativ cykel och slutligen bjöd på precis lagom temperatursvängningar mellan dag och natt.

Detta gjorde att Mauro och Patrizia slutade med att skörda rikliga mängder fint mogna druvor med höga polyfenoler och bra syranivåer från de tomter de valt att kalla Brolo. Det är en sydsluttning med lerig och mycket kalkrik jord med huvudsakligen Corvina, Rondinella och Molinara, men även de lite sällsynta sorterna Oseleta, Corvinone och Croatina som tillsammans står för 10 % av helheten.

Skörden startade en vecka tidigare än vanligt och efter den obligatoriska skötseln av klasarna placerades de i plastlådor och kördes in i det ventilerade torkrummet. Och efter 110-130 dagar (beroende på skördetid), när druvorna tappat tillräckligt med vätska, förvandlades de till vin utan främmande jästceller i 5 000 liters rostfria ståltankar. Detta följdes av 24 månader på 500 liters franska fat (25 % nya) innan den slutliga cuvéen blandades och, efter en mycket lätt filtrering, buteljerades.

Vinet levererar en intressant blandning av saftig frukt och kryddor till näsan och har sedan precis den där touchen som ger ett leende i ögonvrån. Det finns massor av björnbär, svarta vinbär och även svarta vinbärsblad, och därtill kommer kryddorna från faten som nästan får känslan av alkohol att försvinna. Slutligen pulserar passande mängder frukt och garvsyra under det hela, så att vi också begåvas med en lång, fräsch och livlig finish.

En Amarone som gömmer sig runt de välkryddade klassiska sjudrätterna, och qua dess fräschör skapar också harmoni och glädje när det finns enkla serveringar av grillat eller stekt kött från oxe, lamm eller häst (om du kan hitta sådana) på menyn.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Kraftig ost
Vilt
Viltfågel

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.