Om produkten
Ripasso är som bekant Amaronens berömda lillebror. Den är knappt så muskelös, men på inget sätt en lättviktare. Namnet kommer från det italienska ordet, "Ripassare", som betyder "passera igen". Det har tidigare varit flera möjliga sätt att tillverka Ripasso på, men efter ett officiellt regelverk från 2007 så är Ripasso idag endast framställt genom, att de unga Valpolicella vinet genomgår en andra jäsning på resterna från druvor, som varit med i framställningen av Amarone. Metoden ger typiskt mer fyllighet och alkohol till den vanliga Valpolicellan. Lite fyrkantigt sakt, så är resultatet typiskt ett mellanting mellan Valpolicella och Amarone, men det är dock stora skillnader i det färdiga resultatet, från producent till producent. Mycket stora skillnader faktiskt.
Zenato kallar deras utgåva för Ripassa, vilket går fint i linje med ordets ursprung och betydning, men har säkert som primärt föremål att sätta den i en klass för sig, vilket man kan säga att de lyckats med.
Ripassa är tillverkad på 85% Corvina, 10% Rondinella och 5% Oseleta skördat i Sant’Ambrogio di Valpolicella-området i mitten av oktober. De manuellt skördade druvorna stjälkas av vid ankomsten till vingården och genomgår en 10-12 dagar lång maceration i rostfria ståltankar. Efter avslutad alkoholjäsning sorteras druvskalen bort, och vinet lagras i stora ekfat fram tills februari. Det är på denna tidpunkt, som de torkade druvorna till Amarone-produktionen pressas, och de kvarvarande druvresterna bildar så basen för andra jäsningen, som löper över 7-8 dagar vid 25-28 grader. Därefter lagras vinet i 18 månader i 500 liters ekfat innan avtappning. Zenatos Ripassa är en stark representant för vintypen. Ett vin som tar de bästa från bägge världar: Valpolicellans intensiva körsbärstoner och slanka struktur, kombinerat med Amaronens intensitet, djup, plommon och kryddor. Vinet passar både grillade rätter, höstens vilt och mogna ostar.