Om produkten
Singelgodsvinet Vignolo är – liksom Vindings andra singelgård Vigna Grande – från vulkanisk jord blandad med fossiler och sand från korallrevet, som har sprängts under loppet av flera miljoner år och nu är en avgörande bidragande orsak till att Särskilt Montecarrubo kan göra vin av så hög kvalitet.
I det här fallet har den vilda terroiren satt sin prägel på 100% Syrah – biodynamiskt odlad från första sekund och skött och vårdad med största kärlek året runt – och i sin ungdom är det ena av Vindings viner det mest fängslande, vi tror.
I källaren jäses druvorna naturligt och mognas på begagnade barriques från toppgods i Bordeaux.
I glaset följer aromen upp med intensiv mörk frukt - blåbär, björnbär, svarta körsbär och oliver och med den Syrah-typiska baconnoten som spelar en betydande roll förutom blommiga nyanser av viol. Kryddig kryddighet kompletteras från fatet, och vinets smak blir därmed motsvarande stor, rak och välbalanserad med djup frukt, mogna tanniner och en outtröttlig eftersmak.
Drick starkt vin så här till stark mat – helst hellre än kött, t.ex. lamm, nötkött, vilt eller anka – allt med rosmarin, vitlök och kanske till och med oliver. Grilla eller låt puttra – och släng gärna i det senare fallet lite rött vin i grytan.
Vi föreslår att du njuter av den vid 15-18 grader inom 15-20 år från skördeåret.