Saftigt, kraftfullt, helt klart och komplext signaturvin på 70 % Sangiovese och 30 % Cabernet Sauvignon. Toscana när den är som bäst!
Tenuta di Ghizzanos Signature-vin är ett banbrytande ekologiskt vin – på sitt sätt ärkeklassiskt, å andra sidan helt unikt – som visar vägen för de andra, mindre kända producenterna i detta lilla men spännande högkvalitativa område strax väster om Chianti. Byggstenarna består alltså av ca. 70 % Sangiovese och 30 % Cabernet Sauvignon från vingårdens bästa fält, som liksom resten av beståndet på Ghizzano trivs med den ekologiska och biodynamiska filosofi som de härstammar från.
Smaken är därför både saftig, kraftfull, helt klar och komplex – d.v.s Toscana när den är som bäst!
Efter den manuella skörden förs de färska druvorna försiktigt till vingården där de sorteras och trampas försiktigt innan de hälls upp i stora öppna träbehållare för jäsning. Här lämnas sedan arbetet till vildjästen, som spontant påbörjar den tre veckor långa förvandlingen av must till vin.
När vinet jäst klart hälls det från druvskalen och vidare till 500-liters ekfat för 16 månaders lagring där det får byggas på med extra aromer samtidigt som kanterna rundas.
Därför är det färdiga vinet i den fylliga, om än långt ifrån överdådiga, änden av spektrat, även i doften, där mörka plommon, lätt bittra körsbär och delikata svarta vinbär erbjuder valnötter, salvia, mynta, skogsbotten, järn och till och med lite färsk piptobak för att dansa. .
Smaken är stark utan att vara intensiv, fyllig utan att vara djärv och generös utan att vara söt. Tanninstrukturen är så mogen att den nästan blir krämig, samtidigt som fruktsyran och mineralenergin höjer nivån högt i den långa, komplexa och ändå saftiga eftersmaken.
Det här är ett härligt "allround rött vin", som dock särskilt utmärker sig med grytor och liknande rejäla rätter - inte minst från det italienska köket i form av en omgång vildsvinsragù, Osso Bucco eller olika lufttorkade skinkor och korvar. Prova en långstekt aubergine, som längs vägen serveras med en vitlöksintensiv tomatsås och olivolja-vända salviablad på toppen.
Häll den gärna i en karaff en timme innan du serverar den – gärna i 15-18 grader.