Tenuta di Ghizzano, Nambrot 2019 Øko

749.00 kr.
customer-list-add

Tenuta di Ghizzano, Nambrot 2019 Øko

category label

Tenuta di Ghizzano, Nambrot 2019 Øko

Vår utvärdering

Biodynamisk, vältrampad och historisk Super Tuscan på 60% Merlot, 20% Cabernet Franc och 20% Petit Verdot!

Om produkten

År 1370 grundade greve Franco Nambrot – riddare under Karl den Store – byn Ghizzano, där hans ättlingar bosatte sig. Med detta vin hyllar alltså grevinnan Ginevra Venerosi Pesciolini sin förfader, som inte var rädd för att gå sin egen väg - för övrigt precis som vinet, som med sitt höga innehåll av Merlot var en av pionjärerna bakom internationellt inspirerade toskanska viner som skulle bli kända och älskade under smeknamnet "Super Tuscans".

Idag tillverkas Nambrot av cirka 60% Merlot, 20% Cabernet Franc och 20% Petit Verdot. Framför allt är Petit Verdot ett intressant tillskott eftersom det ofta spelar en mycket liten roll i familjevinerna i Bordeaux, där det historiskt har kämpat för att mogna fullt ut. Men i det varmare klimatet i Toscana får man ut mycket mer av druvsorten än i Bordeaux, vilket skapar en smakkombination som nästan bara finns här på Tenuta di Ghizzano.

I vingården respekteras den historiska vinklingen med gamla goda dygder i form av fotstamp och sedan jäsning på druvornas egen, vilda jästkultur – precis som på den gamla goda tiden. I slutet av jäsningen hälls det unga vinet på stora 500-liters ekfat där det åldras i 18 månader. Sedan följer ytterligare ett år i tanken, där det kan ackumuleras och sakta utan insatser utifrån.

När vinet smakas knappt 4 år efter skörd har det en extrovert och karismatisk personlighet av mörka blåbär, svarta vinbär och körsbärsfrukter som svävar fritt bland toner av nybryggd espresso, cederträ, tobak, torkade örter och läder.

Smaken är genomgående i en full hals med både helt höga, djupa och fylliga toner som ekar och ekar länge efteråt.

Nambrot är ett grillvin som är född att passa till det bästa köttet och bakad potatis serverat med kryddsmör (örter, vitlök, paprika...) och panerad squash, som också ska avnjutas på grillen. Alternativt kan den avnjutas i rejäla grytor höst och vinter.

Vi föreslår att du njuter av den vid 16-18 grader, gärna i upp till 20 år från skördeåret. Kanske ännu längre...?

Serving tips

Anbefalinger