Om produkten
Raul Achas pilgrimsfärd avslutas i Priorat, som dock idag varken är glömt eller försummat, utan som i detta avseende fulländar berättelsen om Garnacha-druven och terroir-begreppets betydelse för varje enskild vin. Priorat fick sin välförtjänta renässans under 1990-talet, och den uppenbara orsaken var monstruösa viner, med en, enligt spansk måttstock, sällsynt komplexitet och mineralitet. De kom vanligtvis från gamla vinrankor - främst Garnacha, odlade i skifferhaltiga jordar, på högt belägna terrasser, och de påminde på inget sätt om något man tidigare hade smakat. Faktiskt ganska långt ifrån. La Garnatxa Fosca del Priorat kommer från över 60 år gamla Garnacha-vinrankor, odlade mellan 300 och 400 meter över havets yta på de branta, skifferhaltiga bergssidorna nära El Molar. Skörden sker manuellt under de sista dagarna av september och de första dagarna av oktober. Vinet kombinerar på ett spännande sätt både ungdom och mognad, med röda bär, plommon och pepparnoter, understödda av mineraliska inslag. Ett välbalanserat och komplext vin.