Enate Viñedos y Crianzas del Alto, Somontano Cabernet Sauvignon Reserva 2018

279.00 kr.
customer-list-add

Enate Viñedos y Crianzas del Alto, Somontano Cabernet Sauvignon Reserva 2018

Enate Viñedos y Crianzas del Alto, Somontano Cabernet Sauvignon Reserva 2018

Vår utvärdering

En uttrycksfull och intensiv Cabernet Sauvignon med ett brett spektrum av röda frukter som är insvept i torkad aprikos, kryddnejlika, eukalyptus samt kakao och rök från de nya faten. Ihållande och med så fasta tanniner att vinet kommer att fortsätta utvecklas under ett antal år om man får låta det vara.

Om produkten

Bodegas Enate kunde fira sitt 30-årsjubileum 2022 och har sedan etableringen accelererat från 0 till mer än 500 ägda och uthyrda ha. och betraktas nu som lokomotivet som har dragit Somontano in i det nya millenniet och varit katalysatorn för att många fler människor har fått upp ögonen för detta distrikt ungefär halvvägs mellan Huesca och Barcelona.

Bodegas Enate har skänkt oss banbrytande Chardonnay-viner, men det är de blå druvorna som dominerar och Enate skänker oss ett brett utbud av röda viner som inte borde skämmas för att kallas traditionella, även om druvorna inte är spanska. De vinifierade och mognade enligt samma filosofi som gjorde Rioja till allas älskling. Det vill säga med måttlig extraktion följt av först lång mognad på amerikanska och/eller franska fat och sedan ytterligare flasklagring, så att vinerna möter konsumenterna först när de är på väg in i sin vackraste dricksperiod.

Så är det även med denna Reserva, som numera tillverkas uteslutande på Cabernet Sauvignon. Detta är maskinskördad frukt från 15-30 år gamla vinstockar i Bachimaña, Las Valles, Planacor och Valle de Enate, som alla ligger med utsikt mot Pyrenéerna, men bjuder på sig själva med olika markförhållanden och därmed något annorlunda aromprofiler i druvorna.

Skörden av Cabernet Sauvignon-druvorna började i mitten av september, även om en blöt och ibland brännande sommar (där den 7 juli var den hetaste som någonsin registrerats i Aragón) länge hade indikerat en extraordinärt tidig skörd. Men det ändrades den 31 juli, när vinstockarna fick så mycket vatten från ovan på några timmar (upp till 80 mm.) att saker och ting kom i balans först i slutet av augusti, när solen verkligen började skina igen , så att vinmakaren Jesús Artajona äntligen kunde dra slutsatsen att 2015 års skörd kommer att bli ihågkommen för sin "gran carácter y magnifica calidad" (stor karaktär och magnifik kvalitet).

Efter en vård och efter att alla stjälkar avlägsnats från druvorna förvandlades de till vin vid 28 ºC i rostfria ståltankar med 3 veckors skalmaceration, varefter den malolaktiska jäsningen skedde i början av den 12 månader långa mognaden i nya franska fat. Efter detta har den slutliga cuvéen satts ihop och kallstabiliserats innan buteljering i maj 2019.

En uttrycksfull och intensiv Cabernet Sauvignon med ett brett spektrum av röda frukter som är insvept i torkad aprikos, kryddnejlika, eukalyptus samt kakao och rök från de nya faten. Ihållande och med så fasta tanniner att vinet kommer att fortsätta utvecklas under ett antal år om man får låta det vara.

Serving tips

Biff på grillen
Kryddstark mat
Ljust kött
Mörkt kött

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.