Om produkten
Renhet, transparens och ärlighet är premisserna för José och Julia Garcías arbete med hemstadens lokala rödvinssort, som tagit världen med storm det senaste decenniet och här smakar som landskapet, vädret och naturens vilda jäst vill ha det – inte som konsumenterna nödvändigtvis vill. Unculín är därför rätt vin för dig, som närmar dig livet med ett öppet sinne och nyfikenhet och som gärna vill lära känna ett livligt och välkomnande vin som inte är som alla andra!
Vinifiering
Allt hos paret García skördas alltså för hand och i vingården lagras vinet på sedimentet i dels ståltankar, dels i stora ekfoudres. Sediment "sorteras ut" slutligen genom att vinet dekanteras - d.v.s. hälls fram och tillbaka mellan olika tankar, och därför används ingen filtrering före buteljering.
Doft och smak
Det färdiga vinet är alltså en extremt drickbar storlek med sin blommiga, rödfruktiga, lätt animaliska och reduktiva utstrålning, vilket både har fått oss i Laudrup att gissa Beaujolais, Bourgogne och Toscana i en blindprovning. En liten association med torkade örter sätter sig också i den smala och saftdrivna smaken som är rund i kanterna och nu avslutas ännu tydligare och elegantare än tidigare årgångar.
Serveringsförslag
Även om Unculín inte är ett utpräglat nötköttsvin, är de gastronomiska möjligheterna i sällskap med lättare kött och det gröna köket å andra sidan varierande. Helstekt kyckling med mycket örter, sallader med grillad aubergine eller rotselleri, spanska delikatesser eller alla sorters tomatbaserade pastarätter. Gå och utforska!
Vi rekommenderar att du avnjuter den lätt kyld vid så lite som 12 och upp till ca. 17 grader.