Il Borro, Borrigiano IGT 2020 Øko

249.00 kr.
customer-list-add

Il Borro, Borrigiano IGT 2020 Øko

category label

Il Borro, Borrigiano IGT 2020 Øko

Vår utvärdering

Den toskanska specialiteten "Borrigiano" har fått en ny identitet! Precis som toppvinet Il Borro är det nu certifierat som "IGT Toscana", vilket ger friare händer att experimentera med vinet utan att behöva oroa sig för störande kontrollorgan. Bland annat. därför består vinet nu bara av de två druvsorterna Sangiovese och Cabernet Sauvignon, vilket bidrar till att ge en fräschare och mer självständig smak än någonsin tidigare!

Om produkten

Den toskanska specialiteten "Borrigiano" har fått en ny identitet! Precis som toppvinet Il Borro är det nu certifierat som "IGT Toscana", vilket ger friare händer att experimentera med vinet utan att behöva oroa sig för störande kontrollorgan. Bland annat. därför består vinet nu bara av de två druvsorterna Sangiovese och Cabernet Sauvignon, vilket bidrar till att ge en fräschare och mer självständig smak än någonsin tidigare!

Närmare bestämt består Borrigiano idag av 70 % Sangiovese och 30 % Caberbet Sauvignon från Il Borros egna ekologiskt odlade åkrar i området Valdarno, som också är det östligaste och mest kontinentala i Toscana.

I källaren kalljäsas musten från de två druvsorterna i stora koniska ekbehållare och här har den legat i 10 månader på de sedimenterade jäsresterna för att utveckla sina komplexa sidor och runda kanterna utan att ge upp för mycket av dess färska fruktsmak. Vinet har sedan ackumulerats i några månader i ståltankar innan det buteljerats.

I struktur, doft och smak är Borrigiano färdigmognad och färdig trots sin ungdomliga och lekfulla form.

I näsan framträder aromen nästan med en hudlös ärlighet, som om den hade förlossats av ett barn. Om du själv har testat att klättra i ett körsbärsträd med näsan nedgrävd i de mogna, djupröda bären kan du nog börja fundera på vad som väntar dig av vinet.

Samma sak, med det närliggande plommonträdet och den något mindre björnbärsbusken nedanför – och så är det bara att krydda upplevelsen med färska örter från medelhavsområdet, till och med lite läder, ingefära och nymalen vitpeppar.

Även på tungan lyser livigheten igenom med de obligatoriska, långt ifrån överdrivna tanninerna, en förförisk fruktsötma och en saftig fruktsyra.

På många sätt är Borrigiano - i linje med ovanstående beskrivning - en enstöring, och vilken enstöring.

Och så är det en suverän match för typiska italienska rätter med pasta, grillat vilt, ragú alla Bolognese och liknande.

När den står i din källare kan den lätt stå kvar i 10 år och när det är dags rekommenderar vi att den serveras i 14-16 grader.

Serving tips

Anbefalinger