Hacienda Monasterio, Ribera del Duero Reserva Especial 2018 Øko

1,499.00 kr.
customer-list-add

Hacienda Monasterio, Ribera del Duero Reserva Especial 2018 Øko

category label
category label
P O I N T
96
Wine Advocate

Hacienda Monasterio, Ribera del Duero Reserva Especial 2018 Øko

Vår utvärdering

Ett balsamiskt och vackert polerat vin med härliga mörka bär, fikon och färska örter, plus en distinkt mineralitet, som med hjälp av den svala och regniga växtsäsongen 2018 driver vinet i en elegant riktning. Varken den höga alkoholhalten eller fatlagringen verkar ansträngande. Det är inte ofta vi känner för att kalla en Ribera del Duero charmig, men här är det på väg att hända!

Om produkten

Medan Peter Sisseck ska heja på sidlinjen – han har i alla fall ingen anledning till det – går hans vän och vinmakare Carlos de la Fuente från en triumf till en annan. Kanske är det omställningen till ekologisk odling, avslutad 2015, som redan påverkar smaken, kanske är det en väl vald lite tidigare skördetid, eller så är det köp av fler och mindre ståltankar som gör att man bättre kan styra vinifieringen från de olika odlingarna...

Carlos de la Fuente har många spakar att vända på, och med mer än 25 trogna år i positionen som vinmakare och med Peter Sisseck, som aldrig är längre bort än en nyckel på sin mobiltelefon, ser han till att Hacienda Monasterio lyser vackrare än någonsin.

Det mesta handlar om Cosecha-vinet, som med cirka 200 000 producerade flaskor är det viktiga brödet och smöret för Hacienda Monasterio, men det finns även en Reserva och sedan denna Reserva Especial, som bara produceras under speciella år och som enbart är baserad på frukten från de äldsta vinstockarna med Tempranillo och Cabernet Sauvignonil, som enbart har rötter i en sådan krets som inte enbart har rötter i den här typen av mineral den vanliga Cosecha.

Carlos har experimenterat med ett antal hela druvklasar under de senaste åren, men inte i Reserva Especial. Här tas alla stjälkar bort innan jäsning utan främmande jäststammar i rostfritt stål, och eftersom detta är Hacienda Monasterios motsvarighet till en Gran Reserva intensifieras fatlagringen naturligt till 27 månader i en blandning av 70% nya och 30% en gång använda franska fat från Allier med en klarning med 4 st ekologiska äggvitor. per fat - efter de första 12 månaderna. Den slutliga cuvéen sätts ihop i en liten ståltank, varefter vinet får tid att mogna i flera månader innan buteljering sker utan filtrering. Därefter 18 månaders mognad i flaskan innan släpp.

 

Serving tips

Anbefalinger