Gaja, Sperss Barolo 2016 Magnum

11,299.00 kr.

Gaja, Sperss Barolo 2016 Magnum

Gaja, Sperss Barolo 2016 Magnum

Om produkten

I och med köpet av vingården Sperss (28 ha. på ca. 400 m höjd) 1988 nära byn Serralunga gick äntligen en gammal dröm i uppfyllelse för GAJA. Han hade tidigare varit tvungen att köpa Barolo-druvor från andra producenter, men nu hade han äntligen full kontroll över hela produktionen. Man måste komma ihåg att familjen GAJA faktiskt hade producerat Barolo fram till 1961, då man beslutade att koncentrera arbetet på de familjeägda vingårdarna i Barbaresco. Druvorna som då köptes för att producera Barolo kom just från fälten Marenca e Rivette, som de 1988 fick möjlighet att köpa. Det kunde inte låta bli att få fram lite "nostalgi", ett ord som på den lokala dialekten heter "Sperss", och som Angelo GAJA därför valde!

Jäsningen sker i ståltankar och följs av en malolaktisk jäsning. Vinet mognar sedan i två faser: Först 24 månader på "barriques" (225 l.) och sedan 12 månader på större traditionella träfat.

Spers från GAJA har en intensiv mörkröd körsbärsfärg. Klassiskt för vinerna från Serralungaområdet kräver Sperss bra syresättning innan den släpper sin mörka, mycket komplexa och förföriska arom med nyanser av mörka bär och vit tryffel. Slutligen utvecklar den en otroligt delikat arom. Smaken är djup, kraftfull och "maskulin" med en fin finish, där man finner både kryddiga och "syltiga" nyanser men samtidigt nästan lite grönaktiga "vegetabiliska" karaktärer.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Kraftig ost
Vilt
Viltfågel

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.