Om produkten
Även om det är de röda vinerna från Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin ledda av 2 Premier Crus "Les Beaux Bruns" och "Clos Prieur" som är huvudrätten på Thierry Mortet, är det definitivt värt att smaka på hans vita Burgundy "Les Terroirs" de Daix” och så denna autentiska och på intet sätt överdrivna Marsannay, som nu har det ekologiska certifikatet tillbaka.
Detta är frukt från bara 0,2 ha. på en näringsfattig kalkrik sluttning i södra delen av appellationen strax utanför Couchey, där druvklasarna skördas med omsorg redan uppe på sluttningen, innan klasarna läggs i plastlådor och körs ner till vingården på baksidan av Thierry Mortets lilla skåpbil.
Här hälls frukten ut på ett löpande band, där ytterligare en behandling sker innan hela druvklasarna når pressen. Den friflytande musten får lägga sig över natten innan den fylls i en liten jäsningstank där jäsningen startar utan hjälp av främmande jäststammar. Därefter fylls vinet på använda fat och 11 månader senare blandas den slutliga cuvéen, som efter klarning med bentonit och en lätt filtrering med kiselgur tappas på flaska.