Domaine Thierry Mortet, Marsannay Blanc 2020 Øko

549.00 kr.
customer-list-add

Domaine Thierry Mortet, Marsannay Blanc 2020 Øko

category label Eko

Domaine Thierry Mortet, Marsannay Blanc 2020 Øko

Vår utvärdering

En fin nästan krispig Chardonnay som hälls upp med markant mineralitet och en uppfriskande syra, som många andra vita Bourgogne från 2020 mycket väl skulle kunna låna lite av. Vita blommor och gröna äpplen och bara en pikant accent av rök och krydda från de gamla faten. Smal, transparent och uppfriskande. Mer Chablis än Meursault.

Ett distinkt matvin. Utmärkt för ostron och andra råa och färska skaldjur och blötdjur, men också med en syra som fräschar upp de portioner där den vita fisken omfamnas av klassiska mättande såser.

Om produkten

Även om det är de röda vinerna från Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin ledda av 2 Premier Crus "Les Beaux Bruns" och "Clos Prieur" som är huvudrätten på Thierry Mortet, är det definitivt värt att smaka på hans vita Burgundy "Les Terroirs" de Daix” och så denna autentiska och på intet sätt överdrivna Marsannay, som nu har det ekologiska certifikatet tillbaka.

Detta är frukt från bara 0,2 ha. på en näringsfattig kalkrik sluttning i södra delen av appellationen strax utanför Couchey, där druvklasarna skördas med omsorg redan uppe på sluttningen, innan klasarna läggs i plastlådor och körs ner till vingården på baksidan av Thierry Mortets lilla skåpbil.

Här hälls frukten ut på ett löpande band, där ytterligare en behandling sker innan hela druvklasarna når pressen. Den friflytande musten får lägga sig över natten innan den fylls i en liten jäsningstank där jäsningen startar utan hjälp av främmande jäststammar. Därefter fylls vinet på använda fat och 11 månader senare blandas den slutliga cuvéen, som efter klarning med bentonit och en lätt filtrering med kiselgur tappas på flaska.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).