Thierry Mortet är bror till den berömda nu avlidne Denis Mortet. De arbetade ett antal år med sin far Charles Mortet och när han gick i pension 1991 var det dags för sönerna att fortsätta driva vingården.
Men Denis och Thierry hade var och en sin egen uppfattning om hur druvorna skulle förvandlas till vin, och de kom inte överens om hur vinstockarna skulle skötas och skötas. Så det fanns inget annat sätt än att dela familjens olika tomter mellan de två bröderna. De kom överens om fördelningen och återigen innebar en generationsväxling i Bourgogne att vi fick fler viner att välja mellan och färre flaskor av varje vin.
Thierry Mortet fick ca. 4 ha. och har sedan dess förvärvat lite mer än 3 ha. så att han idag har 7,3 ha. att se att sprida sig över 3,9 ha och Gevrey-Chambertin, 0,5 ha. i Chambolle-Musigny, 0,2 ha. i Marsannay och 2,7 ha. i den obemärkta kommunen Daix precis vid kanten av Dijon. Det mesta handlar om Pinot Noir, och totalt blir det bara 30-35 000 flaskor fördelade på 10 viner.
Thierry är traditionellt baserad, han köper sina fat från Rousseau och Toutan och genom att bland annat ta bort alla stjälkar från druvorna före jäsning och därefter hålla tillbaka med fatens åldrande strävar han efter frukt och finess snarare än kraft och styrka .
Han var tidigt engagerad i en naturlig cykel och biologisk mångfald och i flera år har han utövat ekologiskt jordbruk medan hans kollegor glatt fortsatte att spraya lös. Vi har dock fram till 2007 innan Thierry fann det nödvändigt att få papper på sina arbetsmetoder.