Om produkten
Thierry Mortet är bror till den berömda nu avlidne Denis Mortet. De arbetade ett antal år tillsammans med sin pappa Charles Mortet och när han gick i pension 1991 var det naturligt för sönerna att fortsätta driva vingården tillsammans.
Det blev dock inte så. Denis och Thierry hade var sin idé om hur druvorna skulle förvandlas till vin, och eftersom de inte heller var överens om hur vinstockarna skulle skötas och vårdas fanns det ingen annan utväg än att dela upp familjens olika paket. Bröderna och pappan kom överens om fördelningen och återigen gjorde ett generationsskifte i Bourgogne att vi fick fler viner att välja på, och färre flaskor av varje enskilt vin.
Thierry Mortet fick 4 ha. och har sedan förvärvat nästan 4,5 ha, så att han idag har 8,5 ha. vilket räcker för att producera runt 40 000 flaskor per år, fördelat på 11 viner. De cirka 50 (!) paketen inkluderar följande benämningar:
Gevrey Chambertin: 3,97 ha. (varav 0,14 ha. 1er Cru ”Clos Prieur 1. Cru”)
Chambolle-Musigny: 0,44 ha. (varav 0,22 ha. 1er Cru ”Beaux Bruns 1. Cru”)
Burgundy Rouge: 2,25 ha.
Marsannay: 0,22 ha.
Bourgogne Aligoté: 0,25 ha.
Burgundy Blanc: 0,83 ha.
Burgundy Passetoutgrain: 0,44 ha.
Thierry är traditionellt grundad. Han köper sina fat från Rousseau och Toutan och genom att bland annat fortsätta ta bort majoriteten av stjälkarna från druvorna inför jäsning och genom att därefter hålla igen med fatlagring strävar han efter frukt och finess snarare än kraft och styrka.
Han blev tidigt intresserad av ett naturligt kretslopp och biologisk mångfald och i åratal, medan hans kollegor glatt fortsatte att spraya, utövade han ekologiskt jordbruk. Vi måste dock upp till 2007 innan Thierry fann det nödvändigt att få papper på sina arbetsmetoder. Därefter var vinerna ekologiska fram till 2016 då det svåra vädret tvingade honom att spraya två gånger med traditionella bekämpningsmedel eftersom han helt enkelt inte hade tillräckligt många timmar på dygnet och tillräckligt med folk på lönelistan för att stå emot sjukdomstrycket (röta och mögel) ute bland de vinstockar, varefter vinerna formellt sett var konventionella 2016, 2017 och 2018. Sedan dess har vädergudarna varit mer nådiga och från årgång 2019 och framåt har vinerna återigen certifierats ekologiska.
Senast har nästa generation kommit på plats i form av dottern Lise Mortet, som i juli 2020 valde att återvända hem till gården efter 9 år som Brand Manager för Campari Group i México och dessförinnan jobb för Tequilaindustrin i Guadalajara, Hotel Arts i Barcelona och La Maison du Chocolat i New York.