Om produkten
Detta är den 4:e upplagan av Domaine de la Pousse d'Or där, som det står på baksidan av flaskorna, "Vinifié et Élevé en Amphore". Så både förvandlat till vin och mognat i amfora. Det hela började som ett experiment 2015, där Benoît Landanger och hans team experimenterade på prov med en enda lerburk, och eftersom resultatet var uppmuntrande beslutades det redan 2016 att utöka portoserien med 3 olika amforaviner, allt producerat på okaptaliserad frukt. Och eftersom de 3 originalståljästa och fatlagrade vinerna fortfarande produceras finns här, för den som vill nörda lite, en unik möjlighet att uppleva hur mycket de olika teknikerna i källaren påverkar resultatet.
Vi talar om frukt från olika små tomter med vinstockar planterade 1954, 1956 och igen mellan 1882 och 1991 på Premier Cru-fältet Les Caillerets, beläget en knapp kilometer söder om byn Volnay och bara 100-300 meter före platsen. byter från Pinot Noir till Chardonnay, eller om du vill från Volnay till Meursault.
Vinrankorna vårdas enligt biodynamiska principer. Alltså ingen besprutning med bekämpningsmedel, inga ogräsmedel och bara organisk gödning i vingården som plöjs regelbundet med hästskor för att på det sättet lufta och berika jorden. Druvklasarna sorterades redan i vingården och efter att alla stjälkar tagits bort hemma på godset följde en tur genom den optiska sorteringsmaskinen, som köptes in 2013, sedan kyldes frukten och musten ner för maceration under en kort vecka innan den hälldes i amfora och jäsningen påbörjades utan tillsats av främmande jäststammar. Endast några "punch downs" arbetades med innan vinerna befriades från jäsningsrester efter nästan 5 veckor och mognade i amforan i 14 månader. Sedan buteljering tidigt på våren 2020 utan klarning och filtrering och nästan utan tillsats av svavel.
Benoît Landanger funderade på att vara biodynamiker i soliga och generösa årgångar; när Allen Meadow var förbi i april 2020 för att smaka på vinerna från 2018 års årgång, och Benoît fick bl.a.