Om produkten
Philipponnats Blanc de Noirs producerades först på frukt från 2008 års skörd, då den sista biten Chardonnay togs bort från den tidigare Réserve Millésimée, som därmed lämnade sortimentet. Och sedan dess har det varit ett nöje att se hur denna Blanc de Noirs har blivit lite mer exakt för varje ny årgång, förmodligen för att Charles Philipponnat och hans källarmästare Thierry Garnier har blivit allt mer medvetna om vikten av att arbeta med en fantastisk druva material när du insisterar på den låga dosen och Extra Brut. Detta 2018, som bara är det 8:e i serien (eftersom vinet inte producerades 2010, 13 och 17) är alltså en ny triumf för det sammansvetsade paret.
Hemligheten är att de uteslutande arbetar med frukt från vingårdar med Premier- och Grand Cru-status på Montagne-de-Reims och Mareuil-sur-Ay, och att de bara använder musten från första pressningen. För att få större fokus och fräschör begränsas den malolaktiska jäsningen i ståltankarna och för den (lilla) delen som jäser på fat undviks den malolaktiska jäsningen helt. Resultatet är att du har basviner av hög, hög klass när den avslutande cuvéen kombineras, socker och förstärkt naturlig jäst tillsätts under våren. Vinet får sedan mogna med jästresterna i 5 år fram till mars 2023, då de första flaskorna disgorges till Extra brut med en dos på bara 4,25 g./l.
Volymen har som förstås skruvats upp rejält så det är en Champagne som förtjänar att ställas på bordet och här kan man skippa både fisken och skaldjuren. Prova istället till fågelvilt, till rätter med anka och gås eller tillsammans med den förbjudna fettlevern.