När det kommer till ekologi, och vad vi idag har lärt känna som naturviner, saknar Manuel Valenzuela och hans livsverk Barranco Oscuro, i utkanten av Sierra Nevadas nationalpark ungefär halvvägs mellan Granada och Almeria, enastående i Spanien. Han kom till Alpujarra 1979, vid en tidpunkt då de flesta hade bråttom att flytta bort, och köpte en vinge av bodegan som inte varit i seriös produktion sedan vinkrypen satte allt i stå.
Manolo, som han kallas, planterade med stor nyfikenhet både de lokala och de internationella druvsorterna som många trodde på den tiden skulle rädda den spanska vinindustrin, och lika viktigt sa han från början "Tack, men nej tack" till alla erbjudanden om kemikalier och andra tillsatser som skulle kunna underlätta hans arbete i vingårdarna och i källaren.
Istället blev han lokomotivet för en förening som tog avstånd från all manipulation av frukten som naturen skänker vinodlarna med, och när de nationella ekologiska bestämmelserna kom 1989 blev Barranco Oscuro Spaniens första ekologiskt certifierade vingård.
Sedan dess släppte Manolo den ekologiska certifieringen eftersom han trodde att hela upplägget kommersialiseras med bristande respekt för den hållbarhet som det ursprungligen handlade om, och idag är Barranco Oscuro och de viner som Manolo och hans son Lorenzo producerar förvånansvärt nog utan för antal, trots att de finns på menyn på ett stort antal av Spaniens finaste restauranger.
En av dem är denna Pago Cerro Las Monjas, även kallad Alpujarra 1368 eftersom de högsta vinstockarna står ända upp på 1368 meter, och detta är Manuel Valenzuelas personliga favorit eftersom, som han förklarade (i vår danska memorering av en tolks översättning från spanska till engelska): "Jag har inget slott. Jag har inga vingårdar med kända namn, men jag har samma druvor, och jag har upptäckt att mina viner, när de är lagom lagrade, både kan reta och sätta i perspektiv de fantastiska vinerna från Bordeaux och Bourgogne."
Det är en blandning av Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Tempranillo från vinstockar som har odlats traditionellt från dag ett i ordets ursprungliga betydelse, vilket betyder utan användning av herbicider, bekämpningsmedel och syntetiska gödselmedel. Kompost och humus sprids mellan rankorna på hösten, vilket förutom att ge näring också hjälper till att hålla kvar fukten från regnet som trots allt faller. Dessutom är det enda "ingreppet" en tidig förebyggande sprutning med svavellösning mot mögel.