Prosecco vin - kallas också "italiensk champagne".
De mousserande Prosecco-vinerna är av så hög kvalitet att de lätt kan åtnjutas exakt som de är!
Prosecco DOC produceras i Veneto och Friuli, Venedig och Giulia i nordöstra Italien - området kan grupperas under namnet "Prosecco-distrikt".
Den viktigaste druvsorten är Glera, som fram till 2009 var känd som Prosecco. Dessutom kan druvor Blanchetta och Trivigniana också användas.
När den odlas på väl sluttande åkrar med en liten sluttning och på mager jord kan Glera-druvan ge aptitretande, färska, blommiga Processo-viner, en fin doft av exotisk frukt och ofta karakteristiska mandelgenomslag i eftersmaken.
Prosecco-distriktet är så perfekt för att göra mousserande viner på grund av den stora skillnaden i dag- och nattemperaturer. Temperaturdifferensen ger druvorna en perfekt mognad. För jäsning används fermenteringsmetoden på en tryckflaska. Denna metod gör bubblorna mer uttalade.
Vi har alla våra favoriter av Prosecco vin - ha kul att leta efter din!