Om produkten
Den här läckra Tempranillo Roble är en storsäljare på tapasbarer hemma i Spanien, och vi är därför glada att nu kunna presentera den även här i Danmark: Ett intensivt fruktigt 'Roble'-vin i en så kallad modern stil. Det innebär att vinet genomgår en relativt kort lagring på ekfat, vilket gör det härligt kryddigt och komplext utan att förlora sin ungdomliga energi och direkta karaktär.
I vineriet avstjälkas alla druvklasar helt, och druvorna genomgår sedan kallmaceration i tre dygn innan temperaturen höjs till 20–23 grader och jäsningen börjar. Därefter följer 7 månaders lagring på en blandning av franska och amerikanska ekfat och slutligen ungefär ett halvår på flaska innan vinet släpps.
Resultatet är ett djupt rubinrött vin med en mörk, välbalanserad arom som domineras av svarta körsbär, björnbär och blåbär. I bakgrunden finns ljuvliga inslag av rostade, söta fattoner som kakao och vanilj.
Smaken är vänlig på ett mycket direkt sätt och balanserar väl mellan intensitet och elegans. Den kompletteras av fasta, fint polerade tanniner, och den fylliga kroppen avslutas saftigt och fruktigt med en väl avvägd syra.
Rippa Dorii kan avnjutas för sig men är enligt oss bäst i kombination med mat, till exempel blandade charkuterier, rätter med stekt chorizo, grillade grönsaker eller bräserad fläsk och lamm.
Servera vid 14–16 grader och njut inom upp till 6 år från skördeåret.