Om produkten
Paul Kublers enda röda vin kommer från den sydvästsluttande vingården "Weingarten", som är planterad med Pinot Noir-rankor som hämtats direkt från Bourgogne. Således utvecklar druvorna en smickrande druvsötma från den varma eftermiddagssolen, medan uttrycket här i ler- och sandstensjorden slutar i den mörkare änden för Pinot Noir.
Vinet är gjort på handskördade druvor och har lagrats i vingården i 10 månader på 500-liters ekfat (20% nya). Den buteljeras ofiltrerad.
I glaset öppnar sig aromen lite försiktigt, men var inte rädd: ganska snabbt tvivlar man inte på närvaron av både mörka körsbär, söt lakrits och efter ett tag även kanderade jordgubbar, svart te och en klick mocka.
På tungan är vinet torrt samtidigt som strukturen bäst kan beskrivas som välkomnande, mjuk och smal. Inte skarp och syrlig som vissa versioner av Pinot Noir, men aldrig platt eller trött heller. Bara härlig, saftig och behaglig med en fin intensitet som ger stor omedelbar tillfredsställelse och gör dig sugen på mer.
Weingarten Pinot Noir är den sortens vin du alltid kan ha till en köttig dansk lunch med alla smørrebrødsklassiker från helstekt fläsk till kycklingsalt och köttbullar. Det smakar också rikt och härligt med massor av vegetariska rätter (sökord: stekpanna), inklusive risotto med stekt svamp och en rejäl lasagne med eller utan kött.
Vi föredrar att servera vinet runt 14 grader och rekommenderar att dricka det inom 5 år från skörd.