Om produkten
Ròche d'Ampsèj är en privilegierad cru som, förutom den typiska höga andelen sand, innehåller något mer lera än typiska Roero-jordar. Fältet är uppdelat i 4 sektioner, som behandlas separat: Scaglia, Centrale, Cisterna och Sottostrada. 50 % av vinet görs i temperaturkontrollerade ståljäsningstankar med 10-12 dagars maceration, medan resterande del görs med jäsning i begagnade 600 liter tonneaux med 45-60 dagars maceration. Vinet lagras sedan i minst 14 månader i en kombination av använda 600 liters tonneaux och barriques. Vinet får en lite mer Barolo-liknande karaktär och är därför också intressant att sätta in i ett sådant smaksammanhang.
Cru Ròche d’Ampsèj, i Canale, Roero, där de flesta plantorna är i genomsnitt 50 år gamla, men det finns också en sektion med ca. 20 år gamla växter. Jorden består av 25 % fin sand, 42 % grov sand, 29 % silt och 5 % lera. Exponeringarna är öst- till sydvästlägen och de ca. Tomten på 1,25 ha ligger på 280-315 m över havet