Marques de Murrieta, Castillo Ygay 2012

3,999.00 kr.
customer-list-add

Marques de Murrieta, Castillo Ygay 2012

Marques de Murrieta, Castillo Ygay 2012

Vår utvärdering

En av Spaniens mest ikoniska viner på nivå med viner som t.ex. Vega Sicilia, Pingus och El Pisón.

Smaken är balanserad som få viner, all vinets element sitter precis där det ska. Paketerad med mörk och kryddig söt frukt, förnämlig syra och fina tanniner i eftersmaken. Ett vin i perfekt harmoni!

Om produkten

En av Spaniens mest ikoniska viner på nivå med viner som t.ex. Vega Sicilia, Pingus och El Pisón.

Basen är vinmarken La Plana i nästan 500 meters höjd; där gamla tempranillo - och mazzuelo- (carignan-)stockar växer i porös jordmån, som huvudsakligen består av kalk. Under 2009 bestod blandningen av Tempranillo (81%) och hela 19% Mazuelo, det är skördat vid olika tillfällen och därför också vinifixerat separat. Tempranillo har således legat 28 månader på amerikanska ekträfat, medans Mazuelo har fått 28 månader på franska ekträfat.

Därefter har vinerna blandats samma och lagrats 6 månader i stora cementkar, och efter avtappning har vinet legat minst 3 år i flaskan innan den friges till marknaden.

9 år gammal vid frigivelse och ändå så ung: Färgen är mörk med en klar violet kant. Efter lite tid i glaset öppnar doften upp sig med våg av nyanser av bland annat körsbär, dill, nejlikor, vanilj, svartvinbär, läder och bakt apelsinskal.

Smaken är balanserad som få viner, all vinets element sitter precis där det ska. Paketerad med mörk och kryddig söt frukt, förnämlig syra och fina tanniner i eftersmaken. Ett vin i perfekt harmoni!

Ygay är ett nästan odödligt vin. Alla, som har smakat gamla årgångar, vet, att den lätt håller 40-50 år och blott utvecklar en ännu större komplexitet och rundhet som kommer fram med tiden. Avnjuts den redan i sin ungdom, så rekomenderar vi att låta den luftas i en karaff 1-2 timmar innan servering vid 15-16 grader.

Serving tips

Ljust kött
Mörkt kött
Kraftig ost
Vilt

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.