Louis Jadot, Coteaux Bourguignons Rouge, Bourgogne 2023

249.00 kr.
customer-list-add

Louis Jadot, Coteaux Bourguignons Rouge, Bourgogne 2023

category label Nyhet
P O I N T
90
James Suckling

Louis Jadot, Coteaux Bourguignons Rouge, Bourgogne 2023

Om produkten

Elegant, delikat och saftig. Coteaux Bourguignons Rouge från den världsberömda vinproducenten Louis Jadot är ett enastående exempel på vad Coteaux Bourguignons-appellationen kan åstadkomma. Coteaux Bourguignons-appellationen godkändes i januari 2011 av Institut National des Appellations Contrôlées, som ansvarar för vinlagstiftningen i Frankrike. Appellationen, som ersatte den tidigare Bourgogne Grand Ordinaire, omfattar nästan 360 hektar och tillåter druvor som skördats från det nordligaste Bourgogne till det sydligaste Beaujolais. Denna speciella appellation täcker i stort sett hela Bourgogne och Beaujolais. Den skapades för att ge vinmakarna i dessa två ärorika vinregioner möjlighet att skapa nya blandviner av de klassiska, lokala druvorna som är klara för konsumtion kort efter frisläppandet. I detta fall har Bourgogne-mästaren från Côte d'Or tagit Pinot Noir-druvor från sina vingårdar på de kalk- och lerrika sluttningarna i Bourgogne och blandat dem med Gamay-druvor från gamla vinstockar som odlas på de granithållande markerna i Beaujolais. Resultatet är en vacker, lätt och saftig rödvin som erbjuder vackra egenskaper från båda terroirerna. I bouqeten sprider sig en somrig doft med massor av doft av hallon, körsbär och jordgubbar i härlig förening med doften av sommarblommor och en liten touch av örter. Smaken är uppfriskande frisk med massor av smak från mogna röda bär tillsammans med lätta kryddiga nyanser. Coteaux Bourguignons Rouges somriga fräschhet gör den lämplig för exempelvis griskött, fjäderfä eller smörstekt fisk som huvudingrediens. Vinet är dock också ett utmärkt terrassvin under sommarmånaderna, som med fördel kan avnjutas lätt kyld.

Serving tips

Fisk på grillen
Fjäderfä
Ljust kött

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.