Om produkten
Elegant, delikat och saftig. Coteaux Bourguignons Rouge från den världsberömda vinproducenten Louis Jadot är ett enastående exempel på vad Coteaux Bourguignons-appellationen kan åstadkomma. Coteaux Bourguignons-appellationen godkändes i januari 2011 av Institut National des Appellations Contrôlées, som ansvarar för vinlagstiftningen i Frankrike. Appellationen, som ersatte den tidigare Bourgogne Grand Ordinaire, omfattar nästan 360 hektar och tillåter druvor som skördats från det nordligaste Bourgogne till det sydligaste Beaujolais. Denna speciella appellation täcker i stort sett hela Bourgogne och Beaujolais. Den skapades för att ge vinmakarna i dessa två ärorika vinregioner möjlighet att skapa nya blandviner av de klassiska, lokala druvorna som är klara för konsumtion kort efter frisläppandet. I detta fall har Bourgogne-mästaren från Côte d'Or tagit Pinot Noir-druvor från sina vingårdar på de kalk- och lerrika sluttningarna i Bourgogne och blandat dem med Gamay-druvor från gamla vinstockar som odlas på de granithållande markerna i Beaujolais. Resultatet är en vacker, lätt och saftig rödvin som erbjuder vackra egenskaper från båda terroirerna. I bouqeten sprider sig en somrig doft med massor av doft av hallon, körsbär och jordgubbar i härlig förening med doften av sommarblommor och en liten touch av örter. Smaken är uppfriskande frisk med massor av smak från mogna röda bär tillsammans med lätta kryddiga nyanser. Coteaux Bourguignons Rouges somriga fräschhet gör den lämplig för exempelvis griskött, fjäderfä eller smörstekt fisk som huvudingrediens. Vinet är dock också ett utmärkt terrassvin under sommarmånaderna, som med fördel kan avnjutas lätt kyld.