Om produkten
Från det kuperade landskapet i Piemonte kommer denna härliga Barolo. Hela Barolo-området är indelat i flera delområden med kända namn som: Monforte d'Alba, Serralunga d'Alba, Castiglione Falletto och La Morra. Härifrån kommer några av de bästa Italien att skryta av elda, kraftfulla och intensiva Nebbiolo-viner, som samtidigt har enastående elegans och finess. Detta vin kommer från området och är en blandning av de olika områdena, men mest från La Morra, där producenten också hör hemma. Barolo vinified och flaskas av en av Piemonte berömda vinhus, som dock inte namngav vinet. Druvmaterialet är taget från lite yngre pinnar än de de använder för sina bästa viner, så det är ett slags bulvin i en otroligt hög klass.
Namnet Le Radici, som betyder rötterna, hänvisar till tanken att återvända till den ursprungliga typetroprodukten, vilket återspeglar egenskaperna hos Barolo-området så välkänt.
Förvaring: Producenten är modernistiskt inställd och detta återspeglas naturligtvis i vinet. Den lagras i minst 20 månader i barriques och är gjord enligt modern Barolo stil. Det vill säga en relativt kort maceration, företrädesvis i rotorfermentorer, för att förbättra färgintensiteten och rimligt höga temperaturer under jäsningen. Metoden gör Barolo-vinet lite mjukare i tannin och lite mer saftigt i smaken.
Doft och smak: I alla de stora Barolo-vinerna finns ett hav av doft av nyanser och smakintryck. Några av de vanligaste är: rosenblad, lakrits, violer, lägereld, mynt, läder, tryffel, skogsgolv etc. I det här vinet hittar du också många fina dofter. När vinet är stängt påminner det om mint, kamfer och modellim. När vinet har syresatt något, kommer de vackra blommande och fruktiga noterna framåt. Särskilt de torkade rosenblad och violer, men också de saftiga anteckningarna av körsbär och plommon.
Gastronomi: För alla stora viner hör god mat. I det här fallet måste du också hitta de bästa Piemonte-rätterna. Allt som är braised och grillat med kalvkött eller nötkött passar det här vinet väl. Risotto, starkare pastarätter och tomatbaserade såser är också bra för vinet. Njut av det vid 16-18 grader och ge det en lätt oxidation före servering. Vinet har en lagringspotential på ca 10 år från skördeåret.