Om produkten
Janots & Bos är ett ambitiöst partnerskap mellan fransmannen Thierry Janots och holländska Richard Bos, som träffades första gången på vinskolan Lycée Viticole i Beaune 1996. R. Bos arbetade sedan med gastronomiska projekt i Nederländerna och T. Janots utvecklade sin expertis för att arbeta för toppproducenter som Drouhin, Louis Latour och Comtes Lafon.
2005 slog de sig ihop med en vinkällare i Meursault och ekonomiskt stöd från Nederländerna. R. Bos har huvudansvaret för administration och marknadsföring medan T. Janots med sin långa erfarenhet är fullt fokuserad på att göra vinet.
De lägger stor vikt vid ursprungsområdet, "terroir" och klimatförhållanden, vilket bör prägla det enskilda vinet. Deras stil ligger i den lite fylligare änden av skalan, och vinerna lämpar sig generellt för lagring.
Ekfat används nästan alltid för lagring, men lätt rostade, och nya fat används mycket sparsamt, eftersom fatet ska stödja vinet, inte dominera det. Deras favoriträtter kommer från två områden: Allier i nordöstra centrala Frankrike och Vogeserna upp mot Alsace. Båda områdena har näringsfattig jord och täta eller mycket höghöjda skogar, vilket ger tätporigt trä som stödjer vinets struktur.
Chassagne-Montrachet är den sydligaste av de tre berömda vitvinskommunerna Chassagne-M., Puligny-M. och Meursault. Efternamnet Chassagne, som kommunen bara hette förr, beror på de tre Grand Crusen. Elva kommuner i Côte d'Or använde under senare hälften av 1800-talet rätten att lägga till sina stjärnmärken till sitt namn.
Det finns totalt 55 1.Crus, men som i Chablis är flera av dessa delar av större fält, där användning av namnet på fältdelen eller det vanliga namnet som omfattar flera små fält är valfritt. Förutom Grand Crus finns ca. 197 ha. planterad med Chardonnay och 106 ha. med Pinot Noir. 1/3 av produktionen är rött vin, som är känt för fast strukturerade, kryddiga viner, men de vita vinerna är de mest kända och mest eftertraktade.
Åkrarna vetter mestadels sydost och ligger mellan ca. 220 -340 m.s hög. Jordmånen är mycket varierad med olika blandningar av kalksten, märgel, grus, sand och lera. I allmänhet ligger fälten norr om staden, nära Puligny-Montrachet, med högre halt av porös kalksten i matjorden, och vinernas eleganta och lite rankare stil påminner mer om grannens, framför allt från hög- liggande fält. I den södra delen finns ofta mer märgel och på de lägre liggande fälten en del lera och järnhaltigt grus. Relativt mer Pinot Noir planteras här. Trots den något tyngre jorden är dräneringen bra på grund av kalkstenen och hög grushalt. De vita vinerna härifrån tenderar att vara mer tunga och frodiga än norr om staden. Kommunens namn är med rätta ett "varumärke" som står för respekt, för de flesta troligen speciellt för vitt vin med hög klass och utvecklingspotential.