Om produkten
Darmagi är gjord på 95% Cabernet Sauvignon, 3% Merlot och 2% Cabernet Franc från fältet med samma namn. Darmagi-vingården (2 ha) är Piemontes första vingård, planterad (1978) med Cabernet Sauvignon sedan phylloxeras kom in i området för mer än hundra år sedan. Angelo GAJAs beslut att plantera Cabernet Sauvignon var inte bara avsett som en hyllning till denna veteransort, utan också för att bevisa att Piemontes jordar också är lämpliga för att producera utmärkta kvalitetsviner även på icke-traditionella druvor.
Förresten, det var Angelos far Giovanni Gaja som ofrivilligt kom för att namnge fältet. När han hörde att hans son hade planterat Cabernet på ett av Nebbiolo bästa fält förr, förklarade han att varje gång han kom förbi fältet skulle han förklara "darmagi", som på den lokala dialekten betyder "Vad synd! ". Darmagis första årgång var 1982.
Jäsningen utförs i rostfritt ståltankar vid en temperatur av 25-27 ° och varar 10-15 dagar. Sedan mognar vinet i två steg, först 6-8 månader i "barriques" (225 l.) Och sedan 12 månader i större träfat.
Även om Darmagi har den typiska karaktären Cabernet Sauvignon, har den också en helt egen personlighet, vilket beror på Barbarescos speciella jord. Den har en fin, mörk, koncentrerad färg. I doften är vinet initialt lite aggressivt med Cabernets typiska torrhet, men snarare snabbt i glaset blir det i intensitet och koncentration. Smaken är ganska unik med nyanser av choklad, peppar, lakrits, solbær, björnbär och cederträ. Eftersmaken avslöjar en struktur som garanterar vinet en lång framtid. Angelo Gaja själv tror att vinet lätt kan pågå i 20-40 år!
Med tanke på de otaliga erkännanden som vinet har fått över hela världen, kan man vara benägen att tro att ingen i Gaja-familjen idag skulle våga säga ”vad synd!” När de kommer förbi fältet!