Om produkten
Pinot Grigio-druvorna för detta vin plockas på Civranetta-gården på den historiska "Via Annia" (nära Laguna di Venezia), där Fidora har odlat vin i mer än 100 år. Det var benediktinermunkar som på 1300-talet omvandlade en del av skogen till jordbruk och bland annat. planterade vinstockar i fyrkantiga tomter, åtskilda av diken - en form av odling som har bevarats på Civranetta. Fidora förvandlade odlingen på 80 ha. vingårdar för ekologi 1974. De återstående 80 ha. på fastigheten är täckt med skog, skrubb, ängar och dammar, vilket säkerställer en perfekt biologisk mångfald.
Havets inflytande och svala vindar från nordvästra bergen säkerställer en stor temperaturförändring mellan dag och natt. Detta ger en långsammare mognad för druvorna, men i gengäld god arom, bit och finess - inte minst för Pinot Grigio. Vinet fermenteras i ståltankar och mognar sedan på sin "lögn" i ca. 7-10 månader på samma typ av tank, bara för att bibehålla den känsliga balansen i vinet.
Fidora Pinot Grigio har en vacker gyllene grön färg och läckra, aromatiska nyanser av vilda blommor, gröna äpplen och citrusfrukter i doften. Du kan redan känna en god torrhet, skarphet och finess i glaset, och med lite syresättning kommer mer komplexa, djupare, mineraltoner. I smaken är vinet underbart torrt och utsökt, återigen med spännande mineraltoner och stor personlighet. I slutet av smaken hittar du lite exotisk karaktär, vilket är helt klassiskt för Pinot Grigio. Vinet kan lätt användas som välkomstvin, men det är helt perfekt för fisk- och skaldjursrätter - kallt som varmt, för asiatiska rätter eller rätter med vitt kött i lätta såser.