Domaine Franck Chavy, Morgon Sans Sulfite 2021

299.00 kr.
customer-list-add

Domaine Franck Chavy, Morgon Sans Sulfite 2021

Domaine Franck Chavy, Morgon Sans Sulfite 2021

Om produkten

Detta är den svavelfria morgonen från Domaine Franck Chavy, baserad i Régnié-Durette. Som vinmakare är Franck Chavy observant och nyfiken, och hans mantra är att om du som vinmakare inte försöker tänja på gränserna för vad du tror är möjligt, så kan du lika gärna slå igång och sälja dina druvor till kooperativ. Han för dagbok över varje liten justering han gör så att han kan utvecklas på vad som fungerar, och han jämför sig med kocken på en restaurang och säger: "om kocken skapar samma rätter år ut och år in så tappar gästerna sakta intresset "men om kocken satsar själv och utvecklar smaken på rätterna så kommer gästerna hela tiden tillbaka".

Innovation och kreativitet och de därav följande nya vinerna på programmet är därför ingen raritet, utan en självklarhet på Domaine Franck Chavy, och nu senast har han vunnit förnyad respekt för den nästan frånvarande flaskvarianten i denna Morgon, som nu är för 3:e gången produceras och buteljeras helt utan tillsats av svavel. Detta är en manuell skörd från samma tomter som levererar frukten till Franck Chavys andra cuvéer från Morgon, inklusive Morgon "élevée en fût de chêne", som firades som "Meilleur Gamay du Monde" av de prestigefyllda Beaujolais vinmakarna "Concours International". du Gamay", som hölls för sjätte gången i Lyon i februari 2019

Det är en manuell skörd, där Franck Chavy får god hjälp av ett team av skördearbetare, som återkommer år efter år, trots att Covid-19-pandemin bjöd på hinder för dem som kom resande österifrån. Franck Chavy går långt i druvornas fenoliska mognad, och han betalar gärna för några dagars sysslolöshet bland lösarbetarna, om han i sin tur tar hem den perfekta frukten i källaren. Alla stjälkar tas bort före jäsningen, som startas i slutna tankar utan främmande jäststammar och andra artefakter, och Franck Chavy praktiserar en längre maceration än majoriteten eftersom han inte bara strävar efter jäsningens primära aromer utan också djupet, finesserna och tanninkomplexitet, såsom skal och kärnor lagras på. Så där de flesta skulle ha låtit vinet rinna från fällningen fortsätter Franck Chavy med steg och omrörning (Pigeage) i flera dagar innan vinet får ro och mognar 8 månader tanken mot en syrefri buteljering utan klarning, filtrering eller tillsats av svavel .

En mörk mycket fräsch och mycket voluminös Morgon med en förförisk aromatisk komplexitet, som upplevs i ständig utveckling då vinet får utspela sig i mycket stora glas. Mycket hallon, körsbär, kirsch, till och med persikor och gradvis mer rund och sötare i sin profil. Utvecklingen i glaset är i sig en upplevelse och att dekantera här vore direkt syndigt.

Franck Chavy menar själv att frånvaron av svavel ger en förstärkt terroireffekt och för honom är det extra benarbetet de sista dagarna av macerationen därför extra vettigt i de svavelfria vinerna.

Serving tips

Fjäderfä
Ljust kött
Mörkt kött
Tapas

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.