Om produkten
En la Chapelle är uppkallad efter det lilla kapell som munkarna i Bèze Abbey en gång byggde på platsen. Kapellet förstördes 1830, och idag finns det bara vinstockar så långt ögat når på de 5,4 ha. stor och platt vingård som ligger nedanför den fortfarande delvis muromgärdade Clos de Bèze. Här äger familjen Drouhin en liten tomt på bara 0,52 ha., som planterades 1953 och 1986, och brukar leverera tillräckligt med frukt för att fylla 8 fat.
2014 blev det dock bara 6 fat då detta är den 4:e årgången i rad vilket krävde en kolossal insats i vingården på grund av eländigt väder och när en mild september äntligen började läka såren kom den nya pesten - den invasiva flugan Drosophila Suzukii – och lade sina ägg under druvskalet.
Den manuella skörden följdes därför av noggrann sortering för att bli av med ruttna och infekterade druvor. Upp till 30 % kasserades inför jäsningen där Philippe Drouhins dotter Charlotte nu är tillbaka från mammaledighet och utan det stora dramat får lämna sitt fingeravtryck på omvandlingen av druvorna till vin. För första gången ingår alltså runt 30 % hela druvklasar i denna Chapelle-Chambertin, precis som andelen nya fat från Allier och Nivemais nu har minskat till 60 %. Vinet lagras i 18 månader innan det sätts ihop i rostfritt stål och buteljeras under våren 2016 utan föregående klarning eller filtrering.