Domaine Corinne et Jean Pierre Grossot, Chablis 1. Cru Mont de Milieu 2021 Øko

549.00 kr.
customer-list-add

Domaine Corinne et Jean Pierre Grossot, Chablis 1. Cru Mont de Milieu 2021 Øko

category label

Domaine Corinne et Jean Pierre Grossot, Chablis 1. Cru Mont de Milieu 2021 Øko

Vår utvärdering

En mycket intensiv, nästan kraftfull Chablis, som, utan att det på något sätt kändes som en lustflykt, leder tankarna mot fina tag på Premier Cru-fälten i Meursault. Kraftfull och aromatisk med persikor, mirabeller och äpplen och framförallt fantastisk fast och fokuserad citrus som går hand i hand med salt mineralitet från början till slut.

Om produkten

Jean-Pierre, Corinne och Eve Grossot har 14 ha. i den generiska Chablis-appellationen, som förvandlas till ett vin som år efter år lyfts fram som ett av de allra bästa av en enig kritikerpanel. Det är därför helt naturligt att förvänta sig något speciellt av familjens Premier Cru-viner, och den goda historien är att vinerna uppfyller alla rimliga förväntningar, och det spelar ingen roll att de är både ekologiska och nu dokumenterade veganska.

Bra 3 ha. familjen har små tomter på Premier Cru-fälten i Vaucoupin, Fourchaume, Côte de Troëmes, les Fourneaux och dessutom finns det några små tomter i söderläge på totalt 0,65 ha. på Premier Cru Mont de Milieu, som levererar frukten till detta vin. Det är vinrankor som planterats i början av 1980-talet i den karakteristiska kimridgiska jorden rik på kalkstensmärgel med spår av fossiler i jordytan.

Skörden är manuell, med omsorg om klasarna både i vingården och på vingården som ligger bara 500 meter från Mont de Milieu. Alla stjälkar tas bort innan druvorna går upp i den horisontella pneumatiska pressen, där endast 60 % pressas för att undvika oönskade bittra inslag. Musten får dekanteras i upp till ett dygn före jäsning i den naturligt höstkalla källaren, varav en tredjedel sker direkt i 1 till 5 gånger använda barriquer och demi-muids och de sista två tredjedelarna i ett litet rostfritt stål tank. Båda ställena fungerar utan främmande jäststammar och på båda ställena görs inget för att förhindra den malolaktiska jäsningen. Beroende på årgångens karaktär kombineras vinerna från faten med vinet i tanken för den sista cuvéen efter 7 till 10 månader, och sedan ytterligare månader sur Lie innan en mild tangentiell (keramisk) filtrering och buteljering på våren

Serving tips

Anbefalinger