Om produkten
En biodynamisk dröm levs just nu ut av Dante och Helena Lomazzi i de böljande kullarna i centrala Toscana ca. 60 kilometer söder om Florens. Men det var inte drömmen om en gård i ordets vanliga bemärkelse som fick Dante att ge upp sin karriär inom näringslivet och återvända till familjegården i Mensanello. Det var drömmen om att samexistera med landet snarare än att "använda" det som drog dem båda, och mångfalden bland växter, insekter och djur blev deras framgångskriterium.
Deras 4 hektar vinstockar planteras i första hand av Dantes pappa Piero och Dante och Helena har sedan lagt till fruktträdgårdar, andra grödor, en mängd blommor och olika vilda växter, vilket tillsammans gör en rundtur både långvarig och inspirerande. Vinstockarna är de ursprungliga toskanska sorterna med Sangiovese vid rodret, och produktionen certifierades ekologiskt redan 1999 och därefter biodynamisk 2007.
I linje med sin livsfilosofi har Dante och Helena valt att producera sina viner så naturligt som möjligt och oftast utan tillsats av svavel alls, och deras viner representerar därför något av det mest renodlade naturvin vi hittills haft i portfölj. Det är mycket små kvantiteter och mycket låga skördar. Vinerna är innehållsrika och lämpar sig främst att avnjutas till maten.
När det kommer till Vigna Vecchia är det, som namnet antyder, frukt från Dante och Helenas äldsta tomter med 80 % Sangiovese och resten består av Colorino, Malvasia Nera och Canaiolo i den utmärkta årgången 2016. Jäste i cementtankar och lagrades därefter i 36 månader på 2600-liters gamla slaviska fat. Intensiv doft, nästan parfymerad men omisskännligt toskansk med körsbär, örter, lagerblad [1], lakrits och bränd jord. Koncentrerad och fast, mycket autentisk och lantlig.
Dekantera gärna före servering och prova sedan med bräserade rätter med lamm eller nöt, pastarätter med vilt eller helt enkelt för färska pauser av mogen Parmiggiano Reggiano.