Chateau Montrose 2. Cru Saint Estephe 2020

2,499.00 kr.
customer-list-add

Chateau Montrose 2. Cru Saint Estephe 2020

Chateau Montrose 2. Cru Saint Estephe 2020

Vår utvärdering

Denna 2:a Cru Classé, tillsammans med Cos d'Estournel, är känt som det bästa vinet i hela Saint-Estèphe och anses vara kvalitetsnivå på 1:a Cru Classé

98 Point Decanter

97 Point Vinous

Om produkten

Innan Château Montrose odlade vin var slottet känt som ett utmärkt ställe att gå på jakt. Men i slutet av 1700-talet, när Alexandre de Segur köpte Château, omvandlades det till vinodling. Alexandre de Segur var en välkänd slottsägare som även ägde Mouton, Lafite och Latour – 3 av världens mest kända vinslott, alla idag med 1. Cru Classé-status.

Slottet hette ursprungligen La Lande de l'Escargeon och var på 1800-talet en del av det stora Château Calon Segur, som ägdes av familjen Dumoulin. Slottet började officiell vinodling 1815, och i den världsberömda klassificeringen 1855 blev det det yngsta av alla vinslott som fick Cru Classé-status. Det finns ingen officiell dokumenterbar förklaring till varifrån namnet Montrose kommer. Den lokala "legenden" säger dock att sluttningen blev rosa på sommaren när den blommade för fullt. Lyserød är "rosa" på franska, och lokala sjömän som passerar floden kallade området "Mont Rose". Montrose hoppade fram till 1900-talet och ägdes av familjen Charmoule i 3 generationer. Under denna period gjorde familjen Montrose till ett av de bästa vinerna i hela Bordeaux – på 1:a Cru Classé-nivå. Avyttringen från Charmoule-familjen hade sitt ursprung 1989, när bröderna Bouygues smakade på den legendariska årgången 1989. Här konstaterade Thomas Bouygues att vinet var så fantastiskt att om slottet någonsin skulle komma till försäljning, skulle han köpa det.

2006 blev detta verklighet och Charmolue sålde slottet till bröderna Bouygues, en rik familj som ägde Bouygues Telecom och Bouygues Construction. Några år senare köpte de till och med grannborgen Tronquoy Lalande. Ett av de första initiativen som Bouygues gjorde på Montrose var att anställa kompetens för att höja kvaliteten ytterligare. Jean Bernard Delmas (tidigare direktör på Château Haut Brion) och Herve Berland (tidigare tillbringat fyra decennier på Mouton-Rothschild) anställdes som vinmakare och regissör. Därefter påbörjades omfattande renoveringar av slottet och vinkällaren, som varade fram till skörden 2013, och uppgick till uppskattningsvis 55 miljoner euro.

Slottet består av 95 hektar, främst planterade med Cabernet Sauvignon och Merlot. 2010 köpte Montrose 22 hektar vingårdar från grannborgen Phélan-Ségur – åkrar som ursprungligen tillhörde Montrose. Vinrankorna är mellan 40 och 60 år gamla och Montrose siktar på att vara 100 % ekologiskt odlade till 2025. Vinet har uppnått ikonstatus och är bland de mest exklusiva vinerna i Bordeaux, med kvalitet på 1st Cru Classé-nivå. Eminent!

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Vilt
Viltfågel

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.