Om produkten
Benoit Marguet är en av Champagnes största talanger, och danske Søren Frank placerar honom till och med i kategorin Krug och Jacques Selosse i sin senaste bok om Champagne och ger därmed 6 gnistrande stjärnor till vad som kan beskrivas som bokens mest spektakulära underdog.
Han är nästa generation Selosse i den meningen att han tar det hela ett steg längre. Inget socker tillsätts i doseringen, och efter några år utan tillsats av svavel finns konserveringsmedlet svavlet kvar, men i så ultralåga doser att vi säkert fortfarande befinner oss i det naturliga vinuniversumet, och det exklusiva är att smak är nu i en egen kategori, där många vinkännare med klassisk smak är förtjusta på lika villkor som naturvinsentusiaster. Det är rent ut sagt fascinerande!
Benoit odlar Champagnes terroir, precis som det gör i Bourgogne. Kommunerna hålls åtskilda och lanseras som sådana. Enstaka åkrar likaså, och hela tiden finns det, i rastlösa och kärleksfulla omfamningar med naturens naturliga möjligheter, nya viner på. Benoit är helt enkelt en enstöring som förenar det tekniska i vinproduktion, kontroll och renhet med de andliga, känsliga och jämna delarna av shamanism. Det är det bästa av två världar som – när allt lyckas – förenas på ett nästan övernaturligt sätt!
Här den 2:a årgången av Benoits Brut Nature skapad på frukt från små tomter med äldre och gamla vinstockar med Grand Cru-status i Avize och Cramant. Ett vin som hittills producerats i alla årgångar sedan dess – även om en del av frukten är hämtad från vissa år för att producera en ännu mer terroirfixerad ren Cramant – och därmed är detta kanske det mest konsekventa vinet från den mycket experimentella handen. Benoit.
Manuell skörd och sortering av druvorna inför jäsning utan främmande jäststammar på några få använda fat och en enda lite större äggformad Foudre producerad vid Taransaud och om den malolaktiska jäsningen inte sker naturligt i några av faten är det helt enkelt utelämnad. Det mognar "sur Lie" till juli månad efter skörden där det slutliga vinet sätts ihop och buteljeras. Här får den efter den förnyade jäsningen utveckla sin mousse och aromer i mer än 40 månader innan fällningen skjuts bort och ersätts med vin från andra flaskor. Med andra ord en Brut Nature helt utan filter (dosering).