Om produkten
Côte Rôtie "La Viallière" från Yves Cuilleron tillverkas i Syrah som kommer från flera tomter (terrasser) på en enda söderläge vingård, La Viallière, som läggs ut på en granit och gnejsinnehållande undergrund och som är känd för att producera viner med stor finess. Planteringstätheten på Cuillerons tomter är så hög som 8 000-10 000 vinstockar per hektar. ha., vilket innebär att varje vinstock bara behöver producera några få druvor och därmed producerar otroligt koncentrerade viner. Dessutom ympas vinstockarna med sticklingar från ett urval av fastighetens bästa vinstockar. Vinifieringen äger rum separat för varje tomt, med en spontan jäsning (druvornas vilda jäst) i öppna träkärl. Malolaktisk jäsning och mognad (18 månader) utförs på barriques på 228 liter, varav 50% är nya. Jämställningen av vinerna från de olika tomterna sker omedelbart före tappning. Produktionen är vanligtvis extremt begränsad mellan 1700 och 2000 flaskor.
Som alltid med Yves Cuilleron har denna Côte Rôtie både frukt, struktur och komplexitet, men det är förmodligen den mest känsliga och eleganta Côte Rôtie som produceras på fastigheten. Doften erbjuder fin finess, känsliga nyanser av röda bär, med en lite kryddig karaktär i slutet. Smaken är mycket subtil, med massor av spännande detaljer, som inslag av örter, gran, fågelkörsbär, tranbär, vitpeppar och tryffel. Det slutar lätt och ömtåligt, med bett och bra tannin. Eftersmaken är trots finess ganska lång.
Servera den med vilt, ljust eller mörkt kött, helst anka, kalvkött eller lamm, serverat med såser med svamp och vilda bär.