Casa di Terra, Bolgheri Superiore Maronéa 2018

549.00 kr.
customer-list-add

Casa di Terra, Bolgheri Superiore Maronéa 2018

Casa di Terra, Bolgheri Superiore Maronéa 2018

Vår utvärdering

Ett fylligt, mycket generöst vin som både imponerar och charmar tack vare massor av kryddor och saftiga björnbär och syrliga svarta vinbär, som står stadigt på en bas av fasta men inte frånstötande tanniner. Vinet har ännu inte fått någon bred ranking, men Monica Larner, som smakar runt i Italien för The Wine Advocate, har fått 92 och 93 poäng för årgångarna 2015 respektive 2016, och den senare gav även Casa di Terra en så kallad "Excellence". är en attityd WineHunter Award" på Merano Wine Festival 2020.

Om produkten

Gessica och Giuliano Frollani ligger bakom vad de kallar "La Nuova Cantina di Casa di Terra"; en ny tip-top modern och miljömässigt hållbar vingård som förvandlar frukt från vingårdar i färd med att bli ekologiska till några viner som inte misslyckas med att imponera.

Det var Giulianos morföräldrar som köpte gården när de redan 1956 valde att flytta från Marche till den toskanska kusten. De första åren handlade det precis som på alla andra gårdar om frukt och grönt, och vin var bara något som odlades för hushållsbehov och för att familjefirandet inte skulle bli för tråkigt. Sedan fick Sassicaia sitt internationella genombrott och på 1990-talet blev Casa di Terra en del av rörelsen som förvandlade Bolgheri från ett jordbruksland befolkat av bönder till en vinregion där slipsar, spetsiga skor och höga klackar gjorde sin väg.

För Fattoria Casa di Terra är 3 ha. med vinstockar som växt till nästan 50 under loppet av 20 år, och ett erkännande kom tidigt i form av fina recensioner från James Suckling, som upptäckte Casa di Terra redan 2005, när han fortfarande provsmakade för Wine Spectator. De italienska opinionsbildarna har dock varit mer reserverade, och det är det som nu måste ändras, där vinmakaren Diego Mugnaini har fått en ny lekplats och inte minst fått sparra med den rådgivande vinmakaren Emiliano Falsini, som bl.a. hjälper redan 6 andra producenter i Bolgheri.

Det är spännande både på papper och i glaset, och Diego och Emiliano är på intet sätt färdiga med att skruva upp druvsammansättningen, fatlagringen och allt annat de kan skruva på för att hitta en subtil drickbarhet som kan föra "La Nuova Cantina" fullständigt till toppen av hierarkin utan att ta till tröttande "Parker Power".

Med denna Bolgheri Superiore Maronéa går dock druvblandningen inte att skruvas ihop, eftersom det är en ren Cabernet Sauvignon skapad av frukt från relativt unga vinstockar från 5 små odlingar planterade mellan 2002 och 2011 och alla belägna nära de odlingar som levererar frukt för  Tenuta dell'Ornellaia och Le Macchioles världsberömda Merlot-viner. Det sker delvis mekanisk skörd och en dubbelsortering av druvorna innan alla stjälkar tas bort innan jäsning utan främmande stammar av jäst i rostfritt stål. Därefter 18 månaders mognad på franska fat, där andelen nytt reduceras till bara 10% för att skapa ytterligare "luft" till Bolgheris berömda terroir. Dessutom buteljeringen utan förtydligande och filtrering för att inte "störa för mycket", som Diego Mugnaini uttrycker det.

Ett fylligt, mycket generöst vin som både imponerar och charmar tack vare massor av kryddor och saftiga björnbär och syrliga svarta vinbär, som står stadigt på en bas av fasta men inte frånstötande tanniner. Vinet har ännu inte fått någon bred ranking, men Monica Larner, som smakar runt i Italien för The Wine Advocate, har fått 92 och 93 poäng för årgångarna 2015 respektive 2016, och den senare gav även Casa di Terra en så kallad "Excellence". är en attityd WineHunter Award" på Merano Wine Festival 2020.

Serving tips

Anbefalinger